Jurnal de artizan – Gravură manuală pe sticlă cu artista brașoveancă Astrid Bata

Jurnal de artizan – Gravură manuală pe sticlă cu artista brașoveancă Astrid Bata

Orașul nostru mai este cunoscut ca orașul breslelor, cu tradiții vechi în meșteșuguri, cu istorie și cu artizani pricepuți. Mediul online, care cu ceva timp în urmă era un domeniu încă neexplorat de artizani, a devenit în ultimul an, poate și datorită crizei sanitare pe care o parcugem, o a doua casă pentru mulți dintre meșteri.

În mediul online am întâlnit o mulțime de oameni pasionați de munca lor, dăruiți în a învăța tehnici noi, de a stăpâni mai bine pe zi ce trece tainele meșteșugurilor cunoscute. Astfel, în acest ultim an am cunoscut mulți tineri brașoveni talentați.

De curând, am cunoscut-o pe Astrid, și văzând lucrările ei m-a cucerit pe loc. Realizate impecabil, fine, elegante, creațiile ei aduc un aer proaspăt de munte și apă de izvor.

Gravura manuală pe sticlă nu este la indemâna oricui, fragilitatea și delicatețea sticlei, bănuiesc că este destul de greu de stăpânit în prelucrarea manuală.

Am rugat-o să îmi acorde un interviu și să se prezinte în câteva cuvinte.

„Bună, sunt Astrid și de aproape 10 ani aduc zâmbete prin personalizare! Cu mare drag și răbdare, gravez manual pe sticlă, aducând bucurie, prin modelele și textele alese. Îmi place să vorbesc cu fiecare persoană în parte și să alegem împreuna ceea ce se potrivește și ce aduce mai multă emoție, celor care vor primi cadoul personalizat. Totul a început din pasiune pentru lucruri personalizate, am crescut pe lângă bunicul și mama mea, care au mesterit fiecare câte ceva și cu mare drag am participat și eu pe lângă ei, învățând multe de la ei. Iar în 2011 mi-am înființat propria firma. Chiar dacă am început cu multe categorii inițial și am încercat mai multe, acum mă axez exclusiv pe ceea ce îmi place mai mult și încerc să mă dezvolt cât pot de mult pe această parte: gravură manuală pe sticlă. … „

Rep.:  Cine este Astrid?

Alte articole:   Start vot pentru „Profesori Altfel” în Brașov. Propunerile elevilor brașoveni pentru cele 3 categorii

Astrid este fiică, soție și prietenă.

Sunt o fire veselă, creativă, optimistă, mă atașez repede de persoane, pun suflet în tot ceea ce fac și am foarte multă răbdare.

Rep.:  Când a început aventura ta în lumea artistică?

Am fost mereu atrasă de această latura.  De copil am apreciat lucrurile făcute manual, munca din spatele unui produs finit, chiar dacă era din lemn, ceramică sau sticlă.

Rep.: Moșteneșți pasiunea pentru lucru manual?

Am crescut pe lângă bunicul meu și mama mea care fiecare meșterea câte ceva. Făceau goblenuri, pirogravuri, diverse proiecte din lemn și asta m-a determinat și pe mine să încerc să mă alătur lor și să învăț tot ce pot de la ei. Chiar am în atelier o pirogravură făcută de mine în 2002 (la 15 ani) de care sunt tare mândră.

Rep.: De ce ai ales să gravezi în sticlă?  Sticla o percep că pe un material gingaș și delicat și mereu am avut drag de ea.

Când stau să mă gândesc la începuturi, pot spune că gravura și sticla m-au ales pe mine. Am început cu pictură, dar universul mi-a scos în cale un pen de gravură care de la bun început mi s-a potrivit, mi-a plăcut, m-a atras și spre surprinderea celor din jur, nu am stricat seturi de pahare și vaze încercând să fac diferite gravuri. Este întradevăr un material delicat, care ți se poate sparge în mâna în orice clipă.

Alte articole:   Nouă ieftinire a carburanților. Cât costă azi, 17 martie, benzina și motorina

Gravura și sticla m-au ales pe mine

Rep.: Ce este defapt gravura pe sticlă? În câteva cuvinte

Gravura este procedeul prin care realizăm un model pe sticlă sau pur și simplu scriem un text. Se poate realiza prin mai multe tehnici (laser, sablare cu acid sau nisip) dar eu realizez varianta manuală, folosind un pen cu diferite capete diamantate și alte materiale de diferite durități și mărimi.

Rep.: Familia ta te-a susținut în activitatea aleasă?

Am simțim sprijinul familiei mereu, în tot ceea ce am făcut. Iar după terminarea facultății am avut tot sprijinul lor pentru a începe ceva pe cont propriu, iar acest lucru a contat pentru mine mai mult decât pot crede ei vreodată.

Rep.: Este un hobby?  Sau un mod de viață?

Din primele luni activitatea a fost gândită ca un mod de viață, o afacere a mea în care să mă dezvolt, să încerc să o duc cât de sus pot și să trăiesc din asta. Mă văd făcând acest lucru mulți ani de acum încolo.

Rep.: Mai ții minte care este prima ta lucrare monetizată?

Primele obiecte vândute au fost niște cutii de lemn pictate, iar ca produs gravat a fost un set de pahare de șampanie pentru nuntă.

Rep.: Te-ai gândit să dai mai departe ceea ce știi prin organizarea de ateliere în această tehnică?

Alte articole:   Prezidenţiale 2025: Primul mare sondaj pentru alegerile din luna mai. Cine intră în turul doi

Predatul nu este ceva ce mă văd făcând.

Rep.: Care au fost provocările pe care anul 2020 ți le-a adus?

Anul 2020 a fost un an provocator, de readaptare, în care o bună parte din ceea ce făceam, adică paharele de nuntă și botez, au fost puse pe pauză și a trebuit să mă axez doar pe partea de cadouri, dar a fost cu succes pentru că am găsit niște colaborări frumoase cu care am și început și unele care vor urma.

Rep.: Ce planuri de viitor ai?

Pe viitor vreau să cresc numărul de colaborări cu diferite persoane și afaceri și sunt optimistă că o să-i găsesc pe cei potriviți pentru a extinde visul meu. Iar ca plan anul acesta, aș dori în toamnă la aniversarea de 10 ani de când am început, să fac o expoziție de lucrări atât simple cât și mai complexe, pe diferite suporturi de sticlă.  

Rep.: La final, o întrebare, de ce iubim Brașovul?

Brașov este orașul în care m-am născut și am crescut, orașul unde am multe amintiri frumoase. Este orașul unde am întâlnit multă lume care mă inspiră, unde merg pe jos aproape în fiecare zi și mă bucur de ceea ce oferă.

Astrid are un vis, acela de a muta atelierul într-o căsuța, unde să aibă loc de o expoziție permanentă a produselor, o masă și o canapea unde să stea la cafea cu lumea.

Ii dorim mult succes !

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

De top în Brașov