Generalul magistrat Ioan Dan, fost șef al Parchetelor Militare, răstoarnă Dosarul Revoluției: ‘Șeful suprem al Securității a spus unde trebuie căutați teroriștii’

Generalul magistrat Ioan Dan, fost șef al Parchetelor Militare, răstoarnă Dosarul Revoluției: ‘Șeful suprem al Securității a spus unde trebuie căutați teroriștii’

Joi, 6 iunie 2024, reporterul AnchetaZilei.ro a realizat un interviu cu generalul magistrat (rtr.) Ioan Dan, fost procuror general-adjunct al Parchetelor Militare.

În calitate de șef al Parchetelor Militare, generalul magistrat Ioan Dan a condus ancheta, la începutul anilor ’90, în cazul crimelor din dosarul Revoluției Române din Decembrie 1989.

Născut în anul 1934, generalul Dan susține că Securitatea a tras la Revoluție, după data de 22 decembrie 1989, mai precis după așa-numita fugă a dictatorului Nicolae Ceaușescu.

Astfel, Dan Ioan desființează rechizitoriul „Dosarului Revoluției”, ajuns acum în instanță, întocmi de procurorul militar Cătălin Ranco Pițu.

Generalul magistrat Ioan Dan a afirmat, în interviul acordat AnchetaZilei.ro, că, atunci când a realizat rechizitoriul, Ranco Pițu a omis declarația dată în fața anchetatorilor de către Iulian Vlad, șeful Departamentului Securității Statului (DSS).

Potrivit lui Ioan Dan, chiar Iulian Vlad, când a fost întrebat cine sunt teroriștii, a recunoscut că unități acoperite ale Securității au acționat la Revoluție. „Au pregătirea și dotarea corespunzătoare, pentru desfășurarea unor asemenea activități”, a spus Iulian Vlad, conform celor declarate de Ioan Dan.

AnchetaZilei.ro publică astăzi un prim fragment din interviul pe care ni l-a acordat Ioan Dan.

Generalul magistrat (rtr.) Ioan Dan, pentru AnchetaZilei.ro: <<Acest șef suprem al Securității n-a răspuns: „Care Securitate? Care securiști? Că n-au fost”. Nu! Primul lucru pe care l-a spus a fost unde trebuie căutați:>>

Eugen Dinu: Revenind la Revoluție, știu că dumneavoastră aveți o altă versiune, diferită de cea a procurorului care a realizat rechizitoriul de acum, Ranco Pițu, anume că Securitatea chiar a tras la Revoluție (n.r. – după 22 decembrie 1989)?

Generalul magistrat (rtr.) Ioan Dan: Da, bineînțeles! Ei au fost… Nu că am zis eu. Când a fost arestat generalul Iulian Vlad, șeful suprem al Securității, i s-au pus întrebările și i s-a dat hârtie să scrie. El cu mânuța lui a scris.

Prima întrebare: „Cine sunt teroriștii, unde sunt?”.

Acest șef suprem al Securității n-a răspuns: „Care Securitate? Care securiști? Că n-au fost”. Nu! Primul lucru pe care l-a spus a fost unde trebuie căutați: trei sau patru unități acoperite ale Securității, făcând parte din structura Direcției a V-a, cu nume de comandanți, cu indicativul unității.

Cu mențiunea: el nu a zis că ăia sunt! Dar a spus așa, cu mânuța lui a scris: „Au pregătirea și dotarea corespunzătoare, pentru desfășurarea unor asemenea activități”. Domnul procuror Ranco Pițu se face că plouă.

Eugen DINU

sursa: https://anchetazilei.ro/2024/06/11/interviu-exclusiv-generalul-magistrat-ioan-dan-fost-sef-al-parchetelor-militare-rastoarna-dosarul-revolutiei-seful-suprem-al-securitatii-a-spus-unde-trebuie-cautati-teroristii/

 

 

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate