Gabriel Oprea, achitat definitiv în dosarul privind moartea polițistului Bogdan Gigină. CAB a decis că ”fapta nu există”

Gabriel Oprea, achitat definitiv în dosarul privind moartea polițistului Bogdan Gigină. CAB a decis că ”fapta nu există”

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost achitat definitiv miercuri, 26 iulie, în procesul în care a fost judecat pentru ucidere din culpă în urma accidentului rutier în care și-a pierdut viața polițistul Bogdan Gigină.

Gabriel Oprea a fost achitat definitiv, în dosarul polițistului Bogdan Gigină. Decizia a fost luată miercuri, de Curtea de Apel București (CAB) la opt ani de la producerea accidentului rutier. Sentința este definitivă.

Oprea a fost achitat și în primă instanță, în martie, de Tribunalul București, care a decis că „fapta nu există”. Curtea de Apel București a decis, de asemenea, că ”fapta nu există”, potrivit G4Media.

Minuta instanţei poate fi consultată AICI.

Reacţia lui Oprea

Gabriel Oprea a avut și o reacție după achitarea sa, fiind de părere că a fost un dosar poltic.

Gabriel Oprea a declarat pentru Realitatea Plus că dosarele au fost ”politice” pentru că partidul pe care îl înființase, UNPR, luase ”un avânt politic”, apoi a vorbit despre securitatea națională și militari

”Au fost, fără îndoială, dosare politice. Avântul politic al partidului pe care l-am înființat m-a transformat în țintă și s-a considerat că trebuie să fiu oprit, eliminat. Am reprezentat UNPR în patru guverne, două de dreapta, două de stânga și, ca întotdeauna, am ales calea pe care am considerat-o corectă, chiar și atunci când această alegere a fost foarte grea. Sub steagul UNPR, mi-am făcut datoria, cu onoare, în funcțiile de ministru al apărării naționale, ministru al afacerilor interne, vicepremier pentru securitate națională și prim-ministru interimar. Am fost alături de oamenii din sistemul de securitate națională, am sprijinit puternic și concret acest domeniu. Sunt militar și fiu de militar și am acționat întotdeauna cu sufletul. Mi-am respectat, de fiecare dată, cuvântul, chiar dacă am plătit pentru asta”, a transmis Gabriel Oprea.

Dosarul, plimbat pe la mai multe instanţe

Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de DNA, în mai 2018, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă dosarul acestuia s-a plimbat pe la mai multe instanţe din motive de procedură, la Judecătoria Sectorului 1 şi apoi Tribunalul Bucureşti.

Curtea de Apel Bucureşti a respins ca nefondat apelul DNA, fiind menţinută decizia de achitare aplicată în martie de Tribunalul Bucureşti, potrivit Agerpres.

Potrivit DNA, în seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19,00, agentul de poliţie Bogdan Gigină a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral şi facial cu fractură craniană, leziuni care i-au cauzat decesul.

La momentul producerii accidentului, Bogdan Gigină făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a fostului ministru Gabriel Oprea.

În opinia procurorilor, Gabriel Oprea i-a pus pe poliţiştii rutieri care au executat această acţiune de însoţire într-o situaţie permanentă de risc sporit, obligându-i să participe la o activitate ce avea un potenţial ridicat de producere a unor evenimente rutiere.

Anchetatorii au arătat că poliţistul circula cu o viteză de 84 km/h în condiţii de vizibilitate redusă determinate de întuneric şi ploaie.

Procurorii au mai susţinut că Gabriel Oprea este cel care a impus – folosindu-se de ascendentul conferit de funcţia sa şi cu încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează însoţirea demnitarilor – ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care ar fi contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul lui Bogdan Gigină.

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate