Fotografie cu un planor, făcută în zona Vama Buzăului. Cercetările au fost extinse duminică

Fotografie cu un planor, făcută în zona Vama Buzăului. Cercetările au fost extinse duminică

mircea craciun

9.00 Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Raed Araft, a declarat, duminică dimineaţă. că sâmbătă a primit o poză cu un planor care ar putea fi cel dispărut.

„Fotografia arată planorul, asta nu înseamnă că el a căzut acolo. Este motivul pentru care noi prelungim căutările către Buzău, către zona vama Buzăului. În zona respectivă a trecut acel planor. Nu ştiu dacă e exact acelaşi planor, dar noi luăm în serios aceste informaţii. Nu putem să zicem că sunt informaţii false, pentru că oamenii vin cu ele cu bună credinţă”, a declarat Raed Arafat.
8.00 Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat că Ministerul Transporturilor investighează motivele pentru care dispariţia planorului a fost anunţată cu întârziere, aparatul de zbor decolând joi la amiază de la Ghimbav, iar autorităţile au fost anunţate după nouă ore că nu a revenit la bază.

Întrebat de ce autorităţile au aflat după nouă ore despre dispariţia planorului care a decolat, joi după-amiază, de la Aeroclubul din Ghimbav, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a răspuns: „În legătură cu chestiunea aceasta, Ministerul Transporturilor investighează de ce şi va stabili care a fost motivul care a dus la întârzierea aflării acestei informaţii”.

Arafat a mai menţionat că autorităţile stabilesc în această seară în ce zone se vor desfăşura, duminică, operaţiunile de căutare a planorului.

Comandantul Aeroclubului Braşov, Stelian Cojocaru, a afirmat că joi, atunci când a fost tractat de pe Aerodromul Ghimbav, pilotul Mircea Crăciun a spus că intenţionează să zboare aproximativ două- trei ore, fiind vorba despre un zbor de „verificare după asamblare”, se arată într-un comunicat al ROMATSA.

Joi, în jurul orei 21.50, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Braşov a fost sesizat de către ROMATSA că un planor care a decolat în jurul orei 12.30 din zona Aerodromului Ghimbav nu a mai revenit la bază.

Romatsa anunţa că pilotul Mircea Crăciun a folosit ultima dată telefonul mobil joi, la ora 13.06, în timp ce traversa staţiunea Predeal.

De asemenea, sursa citată menţionează că, potrivit reglementărilor în vigoare, pentru zborul în această clasă de spaţiu aerian nu este obligatorie depunerea unui plan de zbor, iar pilotul poate obţine informaţii la cerere.

”Acesta nu a intrat în legătură radio cu ACC Bucureşti sau cu compartimentul de informare a zborurilor pentru a solicita informaţii. Pe ecranele radar nu au existat niciun fel de informaţii primite de la transponderul planorului. Potrivit relatărilor comandantului Aeroclubului Braşov, acesta a fost în legătură radio numai cu conducătorul de zbor de la Aerodromul Ghimbav. Prima informaţie referitoare la eveiment a fost primită de către Romatsa de la comandantul Aeroclubului Braşov joi, la ora 21.39. După raportarea menţionată mai sus, s-a trecut la punerea în aplicare a procedurilor operaţionale SAR (căutare-salvare), potrivit prevederilor Regulamentului aprobat prin HG nr. 741/2008 şi s-au declanşat operaţiunile specifice. (…) Toate aceste informaţii au fost transmise prin sistemul SAR la Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din zonă şi adiacente zonei. În jurul orei 23.30, Sistemul Naţional pentru Apeluri de Urgenţă a informat că la ora 13.06, pilotul a folosit telefonul mobil la traversul localităţii Predeal, fapt care a determinat reevaluarea zonei de căutare”, se arată într-un comunicat al ROMATSA.

Distribuie dacă îți place!