FOTOGALERIE Tripla sărbătoare 9 Mai, la Brașov

FOTOGALERIE Tripla sărbătoare 9 Mai, la Brașov

cimitirul sprenghi2Ziua de 9 Mai a fost sărbătorită la Cimitirul eroilor din Șprenghi. Zilele de  9 mai 1877 şi 9 mai 1945, precum şi Ziua Europei se înscriu ca momente glorioase ale luptei românilor pentru libertate, unitate şi independenţă.

Sărbătorirea zilei de 9 mai este pentru poporul nostru un prilej de îndreptare a gândurilor pline de recunoştinţă către generaţiile de luptători şi eroi pentru dreptate social, libertate, unitate şi independenţă.

„Apărarea independenţei şi a libertăţii patriei a reprezentat dintotdeauna o valoare supremă pentru poporul nostru. Pentru aceasta, înaintaşii noştri au purtat grele bătălii începând din epoca veche, continuând cu epoca medie, modernă şi contemporană, împotriva năvălitorilor străini, a regatelor şi imperiilor vremii. Inaugurând epoca modernă, secolul revoluţiilor (1784-1878) a descătuşat energiile poporului roman, asigurând calea deschisă de răscoalele şi revoluţiile din 1784, 1821, 1848-1849, naţiunea română a realizat, prin actul energic din ianuarie 1859, Unirea Moldovei cu Muntenia şi a pus bazele statului său modern – România sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.

Proclamarea independenţei a fost salutată cu entuziasm de toţi locuitorii ţării şi de românii din provinciile istorice aflate încă sub dominaţie străină. Adeziunea largă, de masă, la actul din 9 mai 1877, care însemna realizarea unuia dintre idealurile fundamentale urmărite prin secole de înaintaşi, a stat la temelia sprijinului neprecupeţit acordat de întreaga noastră naţiune oştirii române, angajate în războiul menit să consacre independenţa deplină a ţării.

Alte articole:   Plafonarea prețurilor RCA va fi prelungită cu încă 3 luni

Moment de cotitură în istoria poporului roman, proclamarea independenţei, consacrată pe câmpurile de bătălie şi apoi recunoscută pe plan internaţional a deschis perspective favorabile dezvoltării în ritm susţinut a societăţii româneşti. Cucerirea independenţei a pregătit condiţiile pentru reîntregirea ţării, prin marele act istoric al Marii Uniri din anul 1918.

Referitor la cel de-al doilea moment pe care-l aniversăm azi, 9 mai 1945 – încheierea celui de-al doilea război mondial în Europa. În mod oficial, cel de-al doilea război mondial în Europa luase sfârşit prin strălucita victorie a Naţiunilor Unite asupra Germaniei naziste. Pe cea mai mare parte a frontului au amuţit tunurile şi mitralierele, încetând exploziile infernale. Doar în sectoarele în care acţionau trupele sovietice şi române, în podişul Boemiei, luptele au mai durat câteva zile, până la 12 mai, datorită refuzului de a depune armele, de către o grupare germană din această zonă.

Alte articole:   Elena Lasconi, mesaj pentru cei ”dependenţi” de TikTok şi care ”l-au votat pe Mesia Georgescu”: Folosiţi telefonul fără fir sau cu centralistă, aşa cum era înainte de 1989

Marea victorie asupra fascismului din mai 1945, a găsit armata română în prima linie, alături de celelalte forţe ale coaliţiei antihitleriste. Prin mobilizarea întregului său potenţial material şi uman, prin jertfele date pe câmpurile de luptă, poporul român şi-a înscris numele la loc de cinste, în cronica războiului, el aducându-şi o contribuţe de preţ la salvarea civilizaţiei umane, grav ameninţate de puterea nazistă. Acţiunea militară a României desfăşurată în cadrul coaliţiei antihitleriste a adus şi importante beneficii strategice şi operativ tactice, grăbind victoria asupra armatei naziste. Comparativ cu aportul altor state ale Naţiunilor Unite participante la război, contribuţia României la obţinerea marii biruinţe de la 9 mai 1945 se situează la un loc de frunte, pe care l-au definit ca atare personalităţi politice şi militare din ţările aliate.

Alte articole:   IGPR: 17 percheziții în București și 9 județe, într-un dosar de coruperea alegătorilor VIDEO

După încheierea celui de-al doilea război mondial o seamă de personalităţi ale vieţii politice europene au fost preocupate de crearea unor instituţii pentru apărarea păcii şi prevenirea unor noi războaie. Data de 9 mai 1950 devine data la care ia naştere Uniunea Europeană prin citirea actului său fondator de către Robert Schuman, ministrul de Externe al Franţei, sprijinit de diplomatul Jean Monnet şi cancelarul german Konrad Adenauer.

România a aderat la principiile Uniunii Europene în anul 1995, iar la 25 aprilie 2005 statele membre i-au confirmat adeziunea, fiind primită, împreună cu Bulgaria, în ianuarie 2007, în Uniunea Europeană, numărul statelor Uniunii Europene crescând la 27.

Fie ca această zi să rămână în istoria continentului, o zi în care europenii vor trăi, generaţii după generaţii, sentimentul deplin al vieţii în libertate, înţelegere între naţiuni şi respect reciproc“, a declarat prefectul Mihai Mohaci cu această ocazie.

FOTO: Alexandru Cotorogea

Distribuie dacă îți place!

De top în Brașov