
Bungee jumping, tiroliană, pendul, slackline (mersul în echilibru pe o coardă elastică), escaladă, rapel, tir cu arcul, tir cu pușca, mountain bike, echitație etc., aproape tot ce îți dorești în materie de sporturi extreme, găsești la Parcul de aventură Cheile Râșnoavei.
Practic, oricine dispune de 100 de lei poate sări de la o inaltime de 40 de metri, iar in schimbul a 150 de euro, experiența este și mai „înălțătoare“, sărindu-se de la 140 de metri. La tiroliana instalată la 137,5 metri înălțime, plătești 70 lei. Pentru grupuri mai mari de 10 persoane, prețul este de 50 lei. La tiroliana de 40 de metri, prețul este de 30 de lei
Printre cele mai înalte instalații de bungee jumping din Europa
Instalația de bungee jumping de la Cheile Rășnoavei, de 140 m, este printre cele mai înalte instalații din Europa. Mai există instalații de bungee jumping cu macarale pe litoralul Mării Negre sau în București. La Mamaia se poate sări de la înălțimea de 50 m. În București se sare în Parcul Herăstrău, de la 51 m înălțime.
Pentru a sări trebuie făcută o rezervare cu câteva zile înainte. Îmbracămintea trebuie să fie una lejeră, iar încălțămintea trebuie să fie scurtă și să nu acopere gleznele. De asemenea, cei care vor sa sară trebuie să aibă la ei un act de identitate.
Acest sport presupune săritul de pe o platformă înaltă de care picioarele săritorului sunt legate printr-o coardă elastică. Se poate sări de pe o clădire, un pod sau o macara dar și dintr-un balon cu aer cald sau dintr-un elicopter. În timpul săriturii coarda se întinde iar când aceasta reculează, săritorul este tras înapoi și continuă să oscileze în sus și în jos până când energia cinetică se disipează.
CLICK pe poze pentru a se mări!
Bungee jumping-ul este o sursă sigură de andrenalină, un cocktail puternic de senzații tari. Saltul oferă o senzație de nebunie intensă: curenții de aer rapizi îți șuieră pe lângă urechi în căderea rapidă, vezi și simți cum se apropie pământul, cu o repeziciune înfricoșătoare, și chiar atunci când ți se pare că poți să-l atingi cu vârful degetelor simți cum îți pârâie toate oasele, reculul îți dă impresia că ți s-au împrăștiat toate organele, și de acum nu mai știi când urci și când cobori, care-i cerul și care-i pământul.
Cea mai înaltă tiroliană din țară
Tiroliana este o tehnică folosită de alipiniști pentru traversarea unor zone abrupte, râuri, crevase etc., folosită atât pentru transportul alpiniștilor cât și al materialelor.
Jump Adventure a construit în Cheile Râșnoavei cea mai mare tiroliană din țara, suspendată la 137,5 m înălțime și cu o lungime de 147,2 m. La construcția acesteia s-au folosit materiale cu certificate de conformitate și garanție (activitatea primit autorizare de funcționare).
Pe toata lungimea tirolianei, turistul este asigurat cu o coardă dinamică mai scurtă cu 4-5 m decât distanța dintre pereți, astfel încât oprirea se face în deplină siguranță, precizează administratorii parcului de la Cheile Râșnoavei.
Înclinarea de aproximativ 10 grade a cablurilor și frecarea redusă, asigurată de scripeții cu role de oțel care rulează pe cablurile din oțel, asigură o viteză de traversare de aproximativ 10 m/s.
Pentru a vă da pe tiroliana nu trebuie să depuneți niciun efort, ci doar să respectați instrucțiunile care vi se vor comunica înainte de începerea cursei, din acest motiv fiind recomandată tuturor categoriilor de vârstă. Daca vă este teamă de a va da pe tiroliana de la 137 m înălțime, tot aici există una mai mică, de 40 m înălțime.
CLICK pe poze pentru a se mări!
Via ferrata este o provocare!
Via ferrata este un traseu alpin special amenajat cu cabluri fixe, scări și podețe, pentru a face ascensiunea mai ușoara și pentru a fi accesibilă și celor care nu au un nivel de pregătire avansat.
În Cheile Râșnoavei a fost construită prima via ferrata din țară, de către Mihai Mândreanu, cu resurse financiare proprii.
Sunt două „Via ferrata“ în Cheile Râșnoavei este situată pe peretele sudic al cheilor, iar parcurgerea lor oferă o perspectivă unică și spectaculoasă a zonei. Este echipata pe tot parcursul cu trepte și cablu de asigurare prins cu conexpand-uri din 5 în 5 metri și are puncte de regrupare și de retragere în caz de accident, oboseală sau conditii meteo nefavorabile.
CLICK pe poze pentru a se mări!
Nivelul de dificultate al acestui traseu este mediu, fiind accesibil și copiilor, cu condiția să aibă vârsta minimă de 14 ani. În ciuda faptului că traseul nu presupune decât o condiție fizică medie, înălțimea mare și cele câteva pasaje expuse pot provoaca frică, sentiment mare consumator de energie. Este un traseu foarte expus și aerian, având chiar si pasaje surplombate, traversări care îți taie răsuflarea și care te fac să te simți un alpinist adevărat.
Pe acest traseu există câteva puncte de belvedere, care ofera panorame asupra orașului Râșnov, Munților Bucegi și Pietrei Craiului. De asemenea, via ferrata se adresează si pasionaților de fotografii inedite, creasta finală oferind o perspectivă unică a văii Râșnoavei și a împrejurimilor.
Via ferrata se parcurge de căter turiști doar însoțiți de către instructorii complexului, care sunt prgătiți să intervină în orice moment dacă este necesar.
Leagăn „agățat“ de nori
Pendulul este un leagăn imens, instalat între pereții Cheilor Râșnoavei. Vă puteți face o idee foarte clară despre pendul amintindu-vă de Tarzan. Diferențele le fac lungimea și înălțimea la care sunt suspendate corzile.
Amplitudinea maximă a pendulului este de 110 m, iar înălțimea la care te balansezi este de 60 m.
Tot ce trebuie să faceți este să respectați instructajul primit, să vă înarmați cu o doză bună de curaj și să vă lansați în gol, bucurându-vă de senzația de zbor pe care v-o oferă aceasta activitate.