FOTO Casa Barac, renovată de Muzeul Prima Şcoală Românească

FOTO Casa Barac, renovată de Muzeul Prima Şcoală Românească

Casa Barac din Şchei, care adăposteşte zeci de mii de documente şi cărţi vechi,  a fost salvată de Muzeul Prima Şcoală Românească şi de Consiliul Judeţean Braşov .

Muzeul Prima Şcoală Românească a renovat „Casa Barac”, o clădire-monument istoric de secol XIX situată în curtea Bisericii „Sf. Nicolae” din Şcheii Braşovului, în apropierea Primei Şcoli Româneşti.

Casa Barac a fost reparată la interior în decursul ultimilor doi ani şi practic a prins viaţă, păstrându-şi în totalitate aspectul originar.

Spaţiile sale pot avea funcţiuni multiple: amenajarea de expoziţii cu obiecte din patrimoniul Muzeului Prima Şcoală Românească, depozitarea în condiţii optime a bunurilor culturale, fie ele documente, cărţi vechi, tablouri, tapiserii sau diverse alte obiecte, respectiv utilizarea lor de către muzeografi pentru activităţi de cercetare şi valorificare a bunurilor culturale.

Alte articole:   Încă o zi cu temperaturi extreme. Cod roşu de caniculă, în judeţul Braşov

Este al treilea an în care Muzeul Bisericii Sf. Nicolae din Şcheii Brașovului – Prima Şcoală Românească derulează proiecte de protejare a patrimoniului din fonduri locale a însemnat o accelerare substanțială a eforturilor Bisericii Sfântul Nicolae și muzeului și, mai ales, ale autorităților locale.

Lucrările de reparaţii, finanţate de Consiliul Judeţean Braşov

Lucrările de reparaţii au fost finanţate de Consiliul Judeţean Braşov cu suma de 100.000 de lei.

Autoritatea judeţeană a mai alocat în acest an fonduri nerambursabile în cuantum de 60.000 de lei pentru continuarea proiectului de protejare și valorificare a patrimoniului cultural material reprezentat de colecția de carte veche care a aparţinut Liceului „Andrei Șaguna”.

Alte articole:   FOTO Fundația Conservation Carpathia a deschis Centrul de vizitare „Casa Castorului” în comuna Rucăr

Aceste informaţii au fost prezentate de pr. Sebastian Pârvu, directorul Muzeului Bisericii Sf. Nicolae din Şcheii Brașovului – Prima Şcoală Românească, în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat Todorică-Constantin Şerban, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, pr. Dănuţ Benga, protopopul Braşovului, pr. paroh Vasile-Filip Prodea, alături de Ioan Cornea, curatorul Muzeului Primei Şcoli Româneşti, reprezentantul firmei constructoare şi specialişti din cadrul muzeului.

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI
Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate