FOTO Bijuterii din anii 1.500, la Muzeul Țării Făgărașului

FOTO Bijuterii din anii 1.500, la Muzeul Țării Făgărașului

Bijuterii descoperite în anii 1500 în sicriile nobililor sunt expuse în Muzeul Țării Făgărașului până la 8 ianuarie 2021. Expoziția „Cornul abundenței” reunește cele mai  spectaculoase  piese de vestimentaţie și podoabe ale lumii nobiliare transilvănene. Acestea fac parte din colecţia premodernă a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, iar câteva aparțin Muzeului „Valer Literat” din Cetatea Făgăraș.

Moda a fost și este un mijloc de diferențiere, o oglindă a contrastelor sociale și culturale, dar și o marcă a identității. Luxul în general, și cel vestimentar în particular, era apanajul oamenilor bogați. Atunci, la fel ca acum, luxul însemna calitatea execuției, unicitate, personalizarea obiectului în funcție de dorințele comanditarului, iar exigențele statutului social se aplicau și dincolo de granițele modei, spre obiectele cu caracter  funcțional.

Nobilimea transilvăneană nu era cu nimic mai pretențioasă decât cea europeană. Aristocrații preferau cele mai spectaculoase brocarturi, mătăsuri, broderii, fildeșul, sideful, aurul, pietrele prețioase, cu cele mai ingenioase lucrături și erau dispuși să cheltuiască mici averi pentru a-și satisface vanitatea.

Expoziția temporară inaugurată de câteva zile poate fi vizitată în Turnul Thomory al Cetății Făgăraș.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate