Comisia Europeană a aprobat finanţarea pentru încă patru ani a consorţiului UNITA, din care face parte şi Universitatea Transilvania din Braşov
Comisia Europeană a anunțat rezultatele ultimului apel la finanțare ce vizează alianțele de universități europene. Finanţarea totală a consorţiului se ridică la 14,4 milioane de euro, potrivit Agerpres.
Alianţa UNITA – „Universitas Montium”, din care şi Universitatea Transilvania din Braşov face parte din acest an ca membru cu drepturi depline, îşi va continua activitatea până în 2027, contribuind la strategia de reconfigurare a învăţământului superior în Uniunea Europeană.
Universitatea Transilvania din Braşov a intrat în alianţa UNITA încă din anul 2021, ca membru asociat. Începând din acest an, alături de alte 9 universităţi europene, Universitatea Transilvania este membru cu drepturi depline.
1,2 milioane de euro pentru Universitatea Transilvania
Ca membră a consorţiului UNITA, Universităţii Transilvania din Braşov i-a fost alocată o finanţare de 1,2 milioane de euro pentru atingerea obiectivelor sale în cadrul consorţiului: susţinerea activităţilor de integrare şi unificare a comunităţii europene, creşterea calităţii mobilităţilor internaţionale şi a actului educaţional şi de cercetare şi întărirea identităţii culturale şi a valorilor europene.
UNITA este o alianţă de universităţi din zone montane sau aflate la graniţa teritoriului naţional, care au în comun şi faptul că sunt plasate în arii geografice în care se vorbesc limbi romanice. În filosofia consorţiului, componenta lingvistică este un important element de coeziune. Apartenenţa membrilor săi la comunitatea neolatină europeană poate fi un catalizator al integrării într-o comunitate ştiinţifică omogenă, aptă să creeze hub-uri orientate pe dezvoltare durabilă, economie circulară şi conservare a patrimoniului cultural.
„Alianţa UNITA – „Universitas Montium” are asigurată continuitatea până în 2027, în urma aprobării solicitării făcute de aceasta către Comisia Europeană. Consorţiul format din instituţii de învăţământ superior din mai multe ţări va rămâne astfel în cadrul iniţiativei „Universităţi Europene” şi va contribui la revoluţionarea calităţii şi competitivităţii învăţământului superior european.
Comisia Europeană a evaluat primii trei ani de activitate a alianţei şi a apreciat că rezultatele obţinute sunt valoroase. Prin extinderea numărului de membri, potenţialul inovator al alianţei a sporit şi a permis şi accesul la finanţarea maximă oferită de Comisie”, se arată într-un comunicat de presă transmis de UNITBV.
Strategia Uniunii Europene vizează creşterea competitivităţii învăţământului superior din ţările sale, prin aprofundarea cooperării între instituţii şi prin mobilităţi ale studenţilor, profesorilor şi ale personalului auxiliar.
Alte obiective includ partajarea resurselor fizice, a cursurilor oferite de instituţiile membre, a expertizei, a datelor şi a infrastructurii.
Universităţi europene în UNITA
Creat în 2020, consorţiul avea ca membri fondatori Universitatea din Beira Interior (Portugalia), Universitatea din Zaragoza (Spania), Universitatea din Torino (Italia), Universitatea din Pau et des Pays de L’Adour şi Universitatea Savoie Mont Blanc (Franţa) şi Universitatea de Vest din Timişoara (România).
În septembrie 2021, UNITA s-a extins cu şase noi parteneri: Institutul Politehnic din Guarda (Portugalia), Universitatea Brescia (Italia), Universitatea Publică din Navarra (Spania) şi Universitatea Transilvania din Braşov (România), Haute Ecole Specialisee de Suisse Occidentale (Elveţia) şi Universitatea Naţională Yuriy Fedkovych Chernivtsi (Ucraina).
În raportul de evaluare al primelor 18 luni, Agenţia Erasmus+ a considerat că UNITA este „în mod clar pe drumul de a deveni o universitate europeană complet dezvoltată”.
Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!
Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI