Filmul „Colectiv” a câștigat Premiul Publicului LUX 2021, acordat de Parlamentul European

Filmul „Colectiv” a câștigat Premiul Publicului LUX 2021, acordat de Parlamentul European

Documentarul Colectiv regizat de Alexander Nanau a câștigat miercuri Premiul Publicului LUX ediția 202, a anunțat preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, în sesiunea plenară a legislativului european de la Strasbourg.

Premiul este acordat de Parlamentul European şi European Film Academy (EFA), în parteneriat cu Comisia Europeană şi Europa Cinemas.

Celelalte două filme de pe lista scurtă a premiului au fost Încă un rând – de Thomas Vinterberg (coproducție Danemarca/Țările de Jos/Suedia) și Corpus Christi – de Jan Komasa (coproducție Polonia/Franța).

Premiul a fost decernat de David Sassoli, președintele Parlamentului, care, vorbind despre „Colectiv”, a subliniat „cât de important este jurnalismul de investigații pentru libertate și independență”.

„Tragedia din clubul Colectiv de la București a cutremurat toată Europa”, a spus David Sassoli, președintele Parlamentului European, la prezentarea filmului.

La acceptarea premiului au fost prezenți regizorul Alexander Nanau și Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului din clubul Colectiv.

Alte articole:   Ziua Muncii. În ultimii 25 de ani, fabricile din România au pierdut aproape 500.000 de angajaţi

Regizorul a adus un omagiu victimelor și familiilor implicate în tragedia „Colectiv”, precum și presei independente care a investigat acest caz. El a mai spus că acest vot a demonstrat că cetățenii europeni care au votat filmul au arătat că vor să lupte împotriva corupției și vor o presă liberă.

„Avem nevoie de cetățeni curajoși și avem nevoie de jurnaliști pe care să îi lăsăm să-și facă treaba”, a declarat Nanau, relatează G4media.

Premiul LUX și-a câștigat renumele selectând coproducții europene pe teme politice și sociale de actualitate, care încurajează dezbaterile.

Clasamentul a fost stabilit prin combinarea votului publicului și al eurodeputaților, fiecare grup având o pondere de 50%.

Alte articole:   Junii Brașovului coboară în Cetate în Duminica Tomii. Programul complet al evenimentelor din Săptămâna Luminată

Este pentru prima dată, când, pe lângă votul cetățenilor, și europarlamentarii au votat la alegerea filmului câștigător.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate