A IX-a ediție a Festivalului Musica Barcensis propune și în anul 2018 în toate weekendurile lunilor iulie și august întâlniri muzicale cu artiști locali, regionali sau internaționali, dar și cu tineri muzicieni, în bisericile evanghelice fortificate din Brașov (Bartolomeu, Biserica Neagră, Sf. Martin), Cristian, Ghimbav, Hălchiu, Hărman, Prejmer, Râșnov, Sânpetru, Sf. Martin și Vulcan. Organizatorii sunt și în acest an Fundația pentru Cultură și Patrimoniu Forum ARTE, alături de Biserica Evanghelică C.A. din România – Parohia Brașov și bisericile evanghelice în care au loc concertele.
Festivalul debutează în 30 iunie cu un eveniment devenit deja tradiție: o excursie muzicală. În acest an vom călători pe traseul Brașov – Homorod – Dacia – Meșendorf – Criț – Cloașterf – Brașov. Drumeția este moderată de muzicienii Ursula și Kurt Philippi.
Alte 17 concerte vor avea loc în fiecare sâmbătă și duminică din lunile iulie și august – în total vor evolua peste 400 de artiști din 7 țări.
Bisericile Sf. Bartolomeu şi Prejmer (monument UNESCO) – vor fi polii centrali în seria reprezentațiilor, găzduind fiecare câte trei, respectiv patru concerte.
În acest an două concerte de excepție vor putea fi audiate în cadrul Festivalului Musica Barcensis, la Biserica Neagră: prima audiție în România pe instrumente baroce a oratoriului Patimile după Matei, de Johann Sebastian Bach (cu 150 participanți români, maghiari și sași – concert dedicat centenarului Unirii) și concertul ansamblului London Schools Symphony Orchestra – o renumită orchestră de elevi din Londra.
Alte momente aparte vor fi oferite de cvartetul laureat Arcadia, de Jugendbachchor, în concertul jubiliar 25 de ani, de un ansamblu de flauți din Iran precum și de alți muzicieni talentați, atât tineri cât și deja consacrați, care se reunesc pentru a ne încânta cu repertorii bogate și concerte variate. Nu lipsesc nici concertele educative cu și pentru copii.
Festivalul Musica Barcensis este în fiecare an un prilej de a descoperi locuri noi, biserici fortificate din jurul Brașovului, monumente de o valoare culturală deosebită, încărcate de istorie, situate într-un cadru natural de excepție. Muzica, spațiul gotic sau clasicist și drumul înspre concert se îmbină armonios, astfel încât vizitatorul va avea parte de o experiență frumoasă și mereu surprinzătoare.
Intrarea la toate concertele este liberă.