Festivalul de film documentar şi drepturile omului, „One World Romania” ajunge pentru prima dată la Braşov

Festivalul de film documentar şi drepturile omului, „One World Romania” ajunge pentru prima dată la Braşov

Cele mai incitante documentare ale ultimilor ani, un film românesc în avanpremieră și o serie de filme despre Revoluția din ’89, în singurul festival de film documentar şi drepturile omului din România ,One World Romania”.

Pentru prima dată în Braşov, festivalul „One World Romania la Brașov” se va desfășura în perioada 7-10 noiembrie 2019.

În cadrul primei ediții, cei prezentți vor putea viziona unele dintre cele mai incitante documentare ale ultimilor ani, un film românesc în avanpremieră și o serie de filme importante legate de tema principală a ediției, cei 30 de ani care se împlinesc de la Revoluție.

Cele patru zile vor fi pline cu proiecţii de filme, dezbateri, o expoziţie de fotografie şi două întâlniri speciale pentru liceeni și invitați speciali, care vor participa la mai multe discuții cu spectatorii.

„În 2019 marcăm 30 de ani de la Revoluţia care a încheiat dictatura lui Nicolae Ceauşescu în România, dar şi de la căderea Zidului Berlinului, sau de la primele alegeri libere din Cehoslovacia şi din Polonia. În consecinţă, aceşti 30 de ani de democraţie în România şi în Europa de Est reprezintă tema principală a primei ediţii a festivalului One World Romania la Braşov. Vom discuta împreună, timp de 4 zile, prin intermediul unor evenimente dedicate special subiectului, despre cum au trecut aceşti 30 de ani, ce am învăţat şi ce mai rămâne de învăţat pentru consolidarea unei democraţii veritabile, spun organizatorii.

Prima ediţie a festivalului One World Romania la Braşov va cuprinde proiecţiile a 12 filme de lungmetraj, preponderent documentare ce prezintă fie aspecte legate de tema principală a evenimentului, fie alte realităţi şi problematici diverse şi relevante pentru societatea contemporană.

Expoziţia de fotografie „Cicatrice”, semnată de Cosmin Bumbuţ şi de Elena Stancu, este unul dintre evenimentele speciale ale ediţiei şi aduce în lumină violenţele domestice de la noi din ţară.

Despre experienţa feminină este vorba şi în pelicula „Ivana cea Groaznică”, ce va fi prezentat în avanpremieră la Braşov.

Program  One World Romania Brașov

Expoziția de fotografie „Cicatrice”, de Cosmin Bumbuț și Elena Stancu

Expoziția de fotografie „Cicatrice” face parte dintr-un proiect mai amplu al Elenei Stancu și al lui Cosmin Bumbuț de a expune mărturii despre cultura violenței în România și, mai ales, asupra femeilor și copiilor, insuficient protejați de legislație și de o societate ce de prea multe ori alege să privească în altă parte, decât să intervină pentru protejarea celor vulnerabili.

Expoziția va putea fi vizitată zilnic în perioada 1-30 noiembrie, între orele 10.00-22.00, la Coresi Shopping Resort. Intrarea este liberă.

Joi 7 noiembrie

Ora 11.00, Colegiul Național „Johannes Honterus”

Gardul de la frontieră, Austria 2018 | regia Nikolaus Geyrhalter | 112 min.

Precedat de o discuție cu Gabriela Leu, coordonator de comunicare la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați

Inspectând zona de graniță dintre Austria și Italia, filmul se interesează de urmările unei politici europene anti-imigranți, anume decizia de a instala un gard pe teritoriul de frontieră, un obstacol absurd și mai degrabă simbolic împotriva străinilor fără acte.

Centrul Cultural Reduta

 • Ora 18.00 -Cealaltă parte a tuturor lucrurilor (Druga strana svega), Serbia, Franța, Qatar, Germania, Ungaria 2017 | regia Mila Turajlic | 100 min.

Cu 70 de ani în urmă, Comunismul a intrat în Iugoslavia. O dată cu el, o familie de necunoscuți a fost mutată forțat în apartamentul familiei Turajlic, în spatele unei uși care de atunci a rămas închisă. Din arhive publice și personale și filmări emoționant de familiare și intime, realizatoarea recreează o întreagă epocă și interoghează soarta impulsurilor politice care i-au traversat familia timp de generații și care acum așteaptă, fără multă răbdare, la picioarele ei.

Bilete: 10 lei

 • Ora 20.00 – Avanpremieră. Ivana cea Groaznică, România, Serbia 2019 | regia Ivana Mladenovic | 86 min.

Proiecție urmată de Q&A cu Ivana Mladenovic și Ana Szel

Actrița sârbă Ivana lucrează și trăiește în România, dar după o serie de probleme de sănătate decide să își petreacă vara pe malul celălalt al Dunării, în Kladovo, orășelul natal, înconjurată de familie. Primarul îi propune să fie imaginea celui mai important eveniment local – festivalul de muzică Podul Prieteniei – și, deși nu foarte convinsă, Ivana acceptă. Odată cu sosirea excentricilor săi prieteni de la București și pe măsură ce bârfele legate de povestea ei de dragoste cu un băiat mult mai tânăr se împrăștie în oraș, Ivana ajunge în pragul unei căderi nervoase.

Bilete: 10 lei

Vineri 8 noiembrie

Colegiul Național „Dr. I. Meșotă”

 • Ora 11.00 – Oamenii dreptății, România 2019 | regia Monica Lăzurean-Gorgan

Sesiune practică de educație juridică cu avocații Veronica Cocarlea și Vlad Vidican

13 juriști, membri ai comunității Lideri pentru Justiție, povestesc despre viața lor personală și profesionalp, despre cazuri marcante pe care le-au întâlnit în carieră, despre presiuni și influențe în justiție, despre rolul reperelor morale, subiectivismului și empatiei în meseria lor.

Cinemateca Patria

 • Ora 18.00 – Hotel Iugoslavia , Elveția 2017 | regia Nicolas Wagnières | 78 min.

Pornind de la o investigație a relației sale personale cu trecutul Iugoslaviei și cu evenimentele care i-au forțat familia să plece în exil, regizorul Nicolas Wagnières alege să analizeze istoria particulară a Hotelului Iugoslavia din Belgrad și modalitatea în care schimbările suferite de clădire reflectă schimbările prin care Iugoslavia însăși a trecut după cel de-al Doilea Război Mondial și până astăzi.

Intrarea liberă.

 • Ora 19.30 – Piața Universității – România, România 1991 | regia Stere Gulea, Vivi Drăgan Vasile, Sorin Ilieșiu | 72 min.

Urmată de o dezbatere cu Mona Muscă, Stere Gulea și Vivi Drăgan Vasile

Documentarul prezintă mitingul din Piața Universității din iunie 1991, unde au avut loc demonstrații ale studenților împotriva guvernului care amenința să ocupe conducerea țării după înlăturarea de la putere a dictatorului Nicolae Ceaușescu. Sunt prezentate, de asemenea, și represiunile brutale ale guvernului și ale minerilor din Valea Jiului la adresa protestatarilor.

Intrarea liberă.

Sâmbătă 9 noiembrie

Cinemateca Patria

 • Ora 15.00 – Zidul (Die mauer), Germania 1991 | regia Jürgen Böttcher | 99 min.

„Zidul” surprinde evenimentul istorice al distrugerii de către populație a Zidului Berlinului, în noiembrie și decembrie 1989, din mai multe perspective: pe de o parte, din a reporterilor și turiștilor veniți la Berlin din întreaga lume pentru a capta momentul, din a copiilor care vând trecătorilor bucăți din Zid, din a germanilor care celebrează împreună Anul Nou, pentru prima oară după mai multe decenii și, pe de altă parte, din a oficialilor foști comuniști și a locurilor abandonate după trecerea la noua ordine politică și socială.

Intrarea liberă.

 • Ora 17.00 – Jamilia, Franța, Kârgâzstan 2018 | regie Aminatou Echard | 84 min.

Eroina romanului „Jamilia” devine pretext pentru o serie de interviuri cu mai multe femei kirghize, deschizând discuții despre libertate, despre puterea de a alege, despre căsătorie.

Intrarea liberă.

 • Ora 18.45 – După revoluție, România 2010 | regia Laurențiu Calciu | 83 min.

Proiecție urmată de un dialog cu Indrei Rațiu

Indiciu al neîncrederii disperate, protestele din 1990 împotriva Frontului Salvării Naționale sunt surprinse în radiografia de moment a lui Laurențiu Calciu, rătăcit și el printre protestatari, împins dintr-o parte în alta, dintr-un cerc de vorbitori în altul, aflat mereu în mijlocul celor mai aprigi dispute.

Intrarea liberă.

 • Ora 21.15 – Coby, Franța, SUA 2017 | regia Christian Sonderegger | 78 min.

Proiecție urmată de Q&A cu Patrick Brăila, activist pentru drepturile persoanelor trans

Mai curând decât să accentueze dificultățile întâmpinate de o persoană trans în parcursul de schimbare de gen, documentarul lui Christian Sonderegger e o reflecție matură asupra implicațiilor de naturi diverse pe care o asemenea alegere le are atât asupra persoanei care o ia, cât și asupra apropiaților.

Intrarea liberă.

Duminică 10 noiembrie

Cinemateca Patria

 • Ora 14.00 – Adio, iarnă! (Winter adé), Germania de Est 1989 | regia Helke Misselwitz | 116 minute

„Adio, iarnă!” a fost realizat de Helke Misselwitz în a doua jumătate a anilor ’80, într-o Germanie de Est care trecea printr-o perioadă de liberalizare, dar unde reprezentarea intimității rămăsese o raritate în fața limbajului de lemn și a raportării idealizante la realitate. Cineasta parcurge țara cu trenul intervievând femei, de vârste și categorii sociale diferite, încercând să afle ce le lipsește și ce și-ar dori de la viitor.

Intrarea liberă.

 • Ora 16.30 – Videograme dintr-o revoluție, Germania, România 1992 | regia Andrei Ujică și Harun Farocki | 106 min.

Filmul este o reconstituire cronologică din imaginile de arhivă ale Revoluției Române din decembrie 1989, începând de la ultimul discurs al lui Nicolae Ceaușescu și până la ocuparea sediului Televiziunii Române de către revoluționari.

Intrarea liberă.

 • Ora 18.30 – După tăcere – ceea ce nu e rostit nu există? (Après le silence – Ce qui n’est pas dit n’existe pas ?), Franța, România 2012 | regia Vanina Vignal | 95 min.

Proiecție urmată de Q&A cu Vanina Vignal

Un film despre abuzurile statului, despre frică, despre cum se moștenește tăcerea de la o generație la alta. Un film despre spațiul bântuit de fantomele trecutului, fapt ce face viața, în prezent, aproape imposibilă. Trei generații zidite în tăcere. Moștenirea negării, căci nimic nu a revenit la locul său de drept și nimic nu a fost spus. Uciderea dictatorului nu e destul pentru a ucide dictatura.

Intrarea liberă.

Toate filmele vor fi vorbite sau subtitrate în limba română.

Biletele pot fi achiziționate prin platforma Eventbook sau la casieria Reduta zilnic, între orele 11 și13 și între orele 15-18, sau în seara proiecțiilor.

 

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate