Festivalul de Artă şi Cultură Urbană Brașov a ajuns la ediţia a cincea

Festivalul de Artă şi Cultură Urbană Brașov a ajuns la ediţia a cincea

piata-sfatuluiExpoziţii cu fotografii de arhivă, expoziţii de artă, arhitectură şi design, aeronave din dotarea Aeroclubului Braşov, machete de avioane, teren de squash cu pereţi din sticlă în formă de cub, pentru prima dată organizat în România în aer liber, jucării, sărituri cu paraşuta, dansatori şi muzicieni, teatru de păpuşi, ateliere de creaţie şi îndemânare, toate vor putea fi văzute în Piaţa Sfatului, în perioada 21-23 iunie, unde se desfăşoară a cincea ediţie a Festivalului de Artă şi Cultură Urbană „FATZADA” care, în acest an are ca temă zborul.

 Festivalul este organizat de Depoul de Artă Urbană Braşov, în colaborare cu Aeroclubul României, cu sprijinul Primăriei Braşov.

„Este un festival inedit care în fiecare an este organizat la Braşov, iar tema din acest an este zborul. În fiecare an alegem câte o temă care nu se va mai repeta niciodată. Am creat acest arteroport către o altă lume, folosind arta ca mijloc de comunicare, cu ajutorul căreia veţi ajunge într-o zonă artistică. Este inedit pentru că nu este un festival clasic, unde încercăm să aducem tot ce este mai frumos şi mai bun pentru public”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Dan Oprea de la Depoul de Artă Urbană Braşov.
În Piaţa Sfatului sunt expuse trei aeronave din dotarea Aeroclubului Braşov, un planor de şcoală IS 28, un planor de performanţă IS 29 B2 şi un avion de şcoală IAR 46 produs la IAR Braşov.
„De asemenea, va fi expus şi un planor istoric Grunau Baby, fabricat în anul 1935 la Reghin aflat în curs de recondiţionare. Vineri seară vom încerca să umflăm un balon cu aer cald, dacă vremea ne va permite, iar sâmbătă seara va fi şi o lansare de paraşute în Piaţa Sfatului şi o trecere cu o formaţie de avioane. Pe toată perioada festivalului va fi amenajată o expoziţie cu machete de aeromodele, machete de diverse tipuri de avioane şi o expoziţie de fotografie care are ca temă istoria producerii avioanelor la Braşov”, a declarat comandantul Aeroclubului Braşov, Stelian Cojocaru.
În ceea ce priveşte terenul de squash amenajat în mijlocul Pieţei Sfatului, este pentru prima dată în România când avem un teren de sport din sticlă amenajat în aer liber, adus cu ajutorul Asociaţie de squash din România, care arată ca un cub cu dimensiunea de 7×14 m şi înalt de 5 m, a spus la rândul lui Mihai Harhoi.
„Cei prezenţi în Piaţa Sfatului vor vedea mingea care zboară între toţi pereţii terenului având în vedere că putem lovi cu racheta toţi pereţii, spre deosebire de alte sporturi. Vor fi prezenţi 35 de jucători din toată ţara care vor fi selectaţi în prealabil”, a mai spus Harhoi.
Cecilia Doiciu, director în cadrul primăriei, a declarat că este un festival foarte creativ în care imaginaţia este lăsată în acest an să zboare.
„Este singurul festival de Artă şi Cultură Urbană care se întâmplă la Braşov, fapt pentru care municipalitatea l-a sprijinit până acum şi îl va sprijini în continuare. Sperăm ca cei prezenţi în ce în Piaţa Sfatului, în cele trei zile să se bucure de o manifestare culturală reuşită”, a spus Cecilia Doiciu.

Distribuie dacă îți place!