Festivalul de Dans Romana se va desfășura la Centrul Cultural Reduta

valer-rus-marius-cisarConsiliul Județean Brașov, Muzeul Casa Mureșenilor Brașov și Centrul Cultural Reduta , vă invită sâmbătă, 24 septembrie 2016, ora 18.00, la „Festivalul de dans ROMANA”, ediția a III-a.

Proiectul își propune diversificarea ofertei cultural-turistice din orașul Brașov prin permanentizarea unui eveniment de tip festival comunitar, menit să valorifice zestrea culturală europeană de tip imaterial și anume dansurile și muzica istorice.

Proiectul este finanţat din bugetul Consiliului Județean Brașov, care a alocat în acest an 25.000 de lei, pentru plata transportului și cazării trupelor care participă la eveniment. Edițiile anterioare au fost finațate de Fondul Cultural Naţional şi de către Primăria Braşov.

Un moment important al evenimentului este partea de ateliere interactive, care vor avea loc, pe scenă, la finalul programului, când spectatorii vor avea posibiltiatea să înveţe elemente de dans vechi.

Alte articole:   Administraţia Trump ar fi expulzat o fetiţă de 2 ani, cetăţean american, „fără niciun proces semnificativ”

Intrarea este liberă.

Ce este dansul Romana

În scopul trezirii dragostei către folclorul românesc şi sub impulsul momentului istoric, cărturarul Iacob Mureşianu compunea în toamna anului 1849, elegantul dans de salon Romana. Acesta adapta, sub o formă avansată, figurile coregrafice ale unor jocuri populare româneşti: Ardeleana, Haţegana, jocul bănăţean Pe picior, Învârtita şi Braşoveanca.

Romana se răspândea şi se dansa la toate seratele, balurile şi recepţiile din Ardeal, Maramureş, Banat, Crişana şi chiar în nordul Moldovei până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.

Muzeul Casa Mureşenilor Braşov a iniţiat începând cu anul 2007 cel mai ambiţios program de revitalizare a acestui monument din tezaurul patrimonial imaterial din România prin organizarea de evenimente, expoziții și derularea mai multor proiecte culturale.

Alte articole:   Zilele Braşovului: Trasee RATBV modificate, frecvenţă crescută pe 14 linii şi restricţii de circulaţie

Elegantul dans de salon „Romana”, inspirat din dansurile populare româneşti, opus „facilului dar răspânditului Cadril la modă”, s-a dansat prima dată, în mod oficial, la balul „Reuniunii femeilor române” în iarna anului 1851 iar apoi la toate balurile din Brașov, din restul Transilvaniei, din Banat sau la balurile studențimii românești din Budapesta și Viena.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate

De top în Brașov