
Iubesc să încep interviurile cu o poveste. Este povestea unei creatoare de benzi desenate Alexandra Gold. Este povestea în care întâlnesc omul, acel om plin de har, artă și modestie.
Revin cu drag la poveștile din șezători. Sunt locuri în care ai șansa să cunoști oameni talentați. Aceștia provin din multe domenii de activitate. În șezători ne strângem să lucrăm, să coasem. Să croșetăm și să povestim lucruri dragi nouă. Ne bucurăm de realizările fiecăreia dintre noi. Sunt și oameni ce se dezvăluie mai greu. Alexandra Gold este un astfel de om. De o modestie desăvârșită, cu un talent aparte în a alege culorile. Vă spun sincer, mi-a luat ceva timp până să realizez și să aflu și alte talente pe care le are.
Cine este Alexandra Gold și de ce am ales să povestim astăzi despre ea?
Alexandra Gold este absolventă a studiilor de artă și a unui masterat în design grafic la Universitatea Națională de Arte din București. Este ilustrator freelancer și membră a Clubului Antares Science Fiction și Fantasy. A colaborat cu benzi desenate la revistele ,,Comics” și ,,Gazeta SF”.

A debutat în decembrie 2014 în Revista COMICS cu prima ei bandă desenată intitulată ”Suflu”. Au urmat și alte proiecte de benzi desenate printre care un prolog la webcomicul ”Ora 12” (început în iunie 2015),
”Os pentru os” în antologia UN1.ON publicată de EAT Comics (2016).
A finalizat albumul “Ora 12” în 2017 și “Focurile Lumii Noi” în 2018.
În 2018, împreună cu Alexandru Lamba care semnează textul, a lansat la Convenția internațională de bandă desenată East European ComicCon de la Romexpo București, ,,Focurile Lumii Noi”. Un SF postapocaliptic. Tot în 2018 a apărut și albumul ,,Selected Works”, cu ilustrații ale Alexandrei Gold.
Premiul Asociației Bedefililor din România pentru Ora 12. Alte premii câștigate la Festivalul de Benzi Desenate Istorice din Brașov ediția 2019 și 2020.

Romanul grafic Ora 12 aduce cu bucurie pe piața pasionaților de bandă desenată și povești viu colorate, un suflu proaspăt și o mâna plină de talent!
Alexandra Gold este deja un nume important în acest atât de iubit domeniu al ilustrațiilor și BD-ului din România. Ea a reușit performanța de a câștiga, cu romanul grafic Ora 12, premiul Asociației Bedefililor din România pentru cel mai bun album BD românesc în 2017! Povestea te poartă într-un orășel de munte. Apoi într-un castel vechi în care câțiva prieteni descoperă o pendulă uitată de timp, din care, la ora 12, apare… ea. Descoperiți cu uimire și încântare o istorie plină de aventură, dar și semnificații și sensuri ascunse!
Este pasionată de artă, istorie și tradiții, ii place să coasă în timpul liber și participă cu drag la câte o șezătoare când se ivește ocazia. Urmărește documentare și filme istorice.

Alexandra, ce este o bandă desenată?
Alexandra Gold: Banda desenată este o artă secvențială. Prin intermediul ei se spun povești, se ilustrează istorii reale dar și imaginare. Este, din punctul meu de vedere un mediu fluid de narațiune asemenea unui râu. Il poartă pe privitor/cititor printr-un șir de evenimente de la început la sfârșit. De-a lungul timpului a căpătat o mare forță prin grafism și narațiune și cred că a ajuns la maturitate, un moment în evoluție care trebuie celebrat. Observăm o întreagă industrie de divertisment la baza căreia, se află și albumele de benzi desenate (ex. filmele cu supereroi, jocurile video sau serialele) care au cimentat anumite fandomuri.
Bandă desenată relatează întâmplări incredibil de șocante. Cât mai aproape de realitate datorită unui număr mare de detalii. Transpune înaintea publicului un tablou ce stârnește emoții și reacții. Atunci când citesc un roman grafic mă aștept ca la final să am o reacție, o concluzie. Sunt cu atât mai mulțumită când închid un album, îl pun pe raft iar a doua zi încă mă gândesc la ce am citit ieri.
Nu citesc des datorită timpului limitat. Când aloc timp, aleg cu mare atenție ceea ce citesc și caut să mai și învăț ceva din acel album.

Legat de mediul de învățare, bd-urile (benzile desenate) chiar sunt o unealtă potrivită pentru asimilarea unor cunoștințe dacă la rândul meu vreau să îmi creez propriile povești și să le transpun în texte și imagini.
Așadar avem de-a face cu un mijloc de comunicare indirect care impactează publicul și îl conectează într-o oarecare măsură și emoțional.
Cum au fost începuturile tale în benzile desenate?

Alexandra Gold: Ca oricare artist, în copilărie am desenat la început pentru mine. Bineînțeles că poveștile puerile nu se compară cu ce fac acum. Pentru început erau marile mele realizări și mă mândream cu ele. Primele încercări au izvorât din imaginație. Nu erau din cale afară fantastice, nu includeau creaturi de prin povești. Desenam personaje pe care le-am născocit și pe care le puneam în situații în care detronau banalul. Căutam subiecte ‘cool’, căutam ineditul, voiam să desenez cât mai aproape de ce îmi imaginam. Și acum fac același lucru. Îmi amintesc cu drag de primele benzi desenate scurte de câteva pagini pe care le-am publicat în revista COMICS, și la care mă mai întorc din când în când și mereu observ că reflectă mult ceea ce incercam eu să fac la începuturi când mă străduiam să transpun conceptele mele în paginile de bd.
Dintre creațiile tale, ai vreuna preferată?
Alexandra Gold: Nu am una singură, tot ceea ce creez este drag mie, fie că vorbim de ilustrație sau bandă desenată. Dacă trebuie să menționez una atunci aleg albumul meu Ora 12 pe care îl consider un proiect foarte drag mie.
Ce reprezintă pentru tine șezătorile? Este cusutul o relaxare?

Alexandra Gold: Cusutul este mai mult decât o relaxare, pentru mine este o artă, uneori îl numesc artă cu acul și cred că cine a zis-o la început a înnobilat această îndeletnicire. Este o minune ce poate ieși din mâinile vrednice ale oamenilor și de fiecare dată când cos mă gândesc la acest meșteșug și cum pot eu să-l stăpânesc mai bine. Pot să zic că urmăresc să-mi perfectionez această activitate iar șezătorile sunt mereu un prilej să învăț câte ceva nou. Într-un fel aceste adunări lucrative s-au ținut mereu de-a lungul istoriei și gândul la ele mă conectează cu trecutul și cum femeile socializau în vremuri diferite de cele în care trăim.
Sau o completare a creației ca ilustrator?

Alexandra Gold: Când creezi nu mai ții cont uneori de procedeu, ci ajungi să te focusezi pe rezultat. Așa mi se întâmplă mie când desenez sau cos. Toate îndeletnicirile se completează între ele pentru că iubesc orice ține de practicalitate
Care a fost primul tău desen? Îl mai ai?
Alexandra Gold: Am câteva bibliorafturi cu folii în care țin desenele mele de la începuturi. Le revizitez ocazional și pe acestea, stau cuminți aranjate pe rafturile de jos ale bibliotecii mele, fiind prea grele. 🙂
Ce subiecte alegi cel mai des să desenezi? Ce te inspiră să creezi?
Alexandra Gold: Îmi place să inventez povești și personaje care să fie ale mele. Am mai desenat și alte personaje cunoscute, am făcut puțin ‘fan art’ dar cel mai bine m-am descurcat când mi-am conceput eu propriul univers. Inspirațiile mele provin adesea din escapism. Este cea mai recurentă temă a mea pe care o abordez este: personaje care trăiesc într-un mediu impropriu evadează în alte lumi. Am avut această preferință de când mă știu și mi-am închipuit felurite situații în care protagoniștii mei își găsesc rezolvarea într-o altă lume sau secol.
Ești și ilustrator de carte, ce cărți alegi să ilustrezi? De curând am citit povești ilustrate de tine.

Alexandra Gold: Așa e, ilustrez și cărți. Am ilustrat cărți pentru copii încă de la începutul carierei, continui să o fac și acum. Uneori aleg eu, alteori ajung la mine proiecte la care accept să mă implic. Când nu lucrez pentru clienți atunci lucrez pentru mine. Am un proiect drag și valoros la care am colaborat cu doamna Antonela Lungu, este vorba de povești mai puțin cunoscute dar care merită citite pentru că și-au păstrat farmecul de legendă. Până acum am publicat primele două dintr- o serie: Floarea Domniței și Legenda Nalbei la editura Pavcon.
Ești deosebit de modestă, te rog spune-ne ce premii ai câștigat? Esti creatoare de benzi desenate
Alexandra Gold: Premiul Asociației Bedefililor din România în 2018 i-a revenit albumului meu de debut Ora 12.
Am mai câștigat la edițiile din 2019 și 2020 la Festivalul de Benzi Desenate Istorice pentru lucrările selectate la concursul organizat anual în cadrul festivalului unde mai mulți autori participă și trimit lucrări cu subiecte care se încadrează în tematica propusă.
Ce ai recomanda unui adolescent care ar dori să meargă pe drumul tău? Drumul unei creatoare de benzi desenate

Alexandra Gold: Cine descoperă arta în copilărie și o îndrăgește pe parcursul adolescenței poate avea încredere că a pornit pe un drum frumos. Recomand celor care doresc să o ia pe calea artei răbdare în primul rând. Vor avea multe schițe de făcut și de exersat până le va reuși dar la final vor fi mulțumiți de rezultat. Este important să practice cât de mult pot desenul sau modelajul tradițional pentru a-și dezvolta în primul rând simțul tactil și observația/atenția pentru detalii, pe urmă să se dedea și pe mediile digitale și să experimenteze cât de mult vor putea. Nu în ultimul rând să răsfoiască albume, să urmărească documentare și să între în biblioteci și muzee sau săli de spectacole.
Ai vreun regret în activitatea de până acum?
AlAlexandra Gold: Regretul meu ar fi că nu am călătorit mai mult în afara granițelor, să iau contact cu lumea artei din străînătate. Mi-ar fi plăcut să vizitez mai multe țări, sunt sigură că mi-aș fi îmbogățit experiența de viață mai mult, poate și dacă aș fi făcut un al doilea Master în artă într-o universitate milenară din Europa.
Mulțumesc Gabi pentru inverviu!
Mulțumim Alexandra!
Creatiile Alexandrei le puteti viziona AICI
Sursa foto: Alexandra Gold, Dan Strauti
Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!