Extremiștii români care au vrut să perturbe Ziua Maghiarilor de Pretutindeni la Sfântu Gheorghe, amendați cu 10.000 de lei

Extremiștii români care au vrut să perturbe Ziua Maghiarilor de Pretutindeni la Sfântu Gheorghe, amendați cu 10.000 de lei

Liderul organizației extremiste Calea Neamului Mihai Târnoveanu și alți adepți a fost amendat de autorități cu 10.000 de lei după ce a vrut să perturbe manifestările din Târgu Mureș de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, pe 15 martie, transmite ziarul Székelyhon, citat de Rador Radio România.

Târnoveanu a pornit în marș pe străzile din Sfântu Gheorghe, un oraș cu o mare minoritate maghiară. Totuși, mesajul său „Transilvania e pământ românesc” nu a putut fi transmis: autoritățile l-au reținut pe Mihai Târnoveanu împreună cu alți tovarăși ai săi înainte ca lozinca să fie expusă.

„Am transmis un mesaj ministrului ungar de externe din mijlocul a 3000 de maghiari din Sfântu Gheorghe. Un singur lucru este etern: Transilvania este pământ românesc”, așa și-a început Mihai Târnoveanu mesajul de pe portalul său de socializare după ce, în timpul manifestărilor din 15 martie, el a părăsit postul de poliție împreună cu acoliții săi. Anul acesta, la eveniment a participat și ministrul Ungarie pentru relații externe și comerț exterior, Péter Szijjarto.

Potrivit declarațiilor liderului organizației Calea Neamului, jandarmii au rupt cu brutalitate lozinca, i-au silit să se urce într-o dubă și i-au dus la secția de poliție, unde au fost amendați cu suma totală de 10000 de lei pentru acțiunea lor, fiind reținuți până la sfârșitul manifestărilor.

În ziua de 15 martie, Târnoveanu a intrat în piața orașului cu intenția de a provoca tulburări, protestând față de ceea ce, în opinia sa, ar fi fost o „demonstrație a iredentiștilor”, după cum relatează Székelyhon. În mesajul său, el a calificat lozinca, „Transilvania e pământ românesc”, drept un adevăr istoric, declarându-se indignat de faptul că el și tovarășii săi au fost pedepsiți pentru că au reacționat în fața „agresiunii” Ungariei împotriva României.

Tîrnoveanu a fost ultima oară în Sfântu Gheorghe în ziua de 1 decembrie 2023, cu scopul de a organiza o manifestare în onoarea poporului român. În locul unei mulțimi zgomotoase, evenimentul nu a reușit să atragă decât puțini oameni, făcându-se auzite doar câteva lozinci antimaghiare. Primarul Arpad Antal a reacționat la această provocare, făcând următoarea declarație:

„Maghiarii și românii conviețuiesc și sărbătoresc împreună în liniște. Acest lucru s-a confirmat cu ocazia aniversării din acest an a Zilei Maghiarilor de Pretutindeni și, în afara incidentului legat de Tîrnoveanu, remarcat doar de cei din imediata sa apropiere, nu s-au semnalat tulburări, iar programul s-a desfășurat normal”.

Sursa: g4media.ro

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Whatsapp și Telegram !

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate