Expoziție cu produsele meșteșugarilor din Țara Bârsei prezenți în Olanda

Brașovenii pot vizita astăzi, de la orele 17.00, la Casa Junilor, expoziția cu produsele create de meșteșugarii prezenți în Olanda, pentru a promova cultura și arta tradițională românească. Evenimentul este ultima activitate a proiectului cultural “Interferențe culturale româno – olandeze” implementat de Agenția Metropolitană Brașov în perioada iulie – noiembrie 2017, prin care s-a avut în vedere realizarea unei punți de cunoaștere între două țări, prin crearea unui schimb de experiențe, ca și componenta a patrimoniului cultural imaterial. Parteneri în proiect  au fost Asociația Creatorilor de Artă Tradițională și Contemporană Brașov și Primăria Rotterdam.

Scopul abordării acestei tematici a fost acela de a aduce la cunoștință publicului olandez cultura tradițională românească. Acest lucru s-a realizat prin interacțiunea publicului olandez participant la evenimente, în cadrul a 5 ateliere de creație diferite, conduse de 5 artiști populari români. Evenimentele s-au desfășurat pe parcursul a trei zile, într-o galerie de artă, din orașul Rotterdam și a adunat peste 200 de vizitatori și participanți. Astfel, la atelierele de creație susținute de cei cinci artizani au participat alături de olandezi și rezidenți români și cetățeni marocani, etiopieni, antilieni și croați. Cei prezenți au avut șansa să își creeze propria păpușă tradițională din Țara Bârsei împreună cu creatorul popular Doina Nistor, au învățat tehnicile ceramicii populare alături de meșterul popular Ioan Craioveanu, sculptură în lemn împreună cu creatorul popular Sorin Manesa Burloiu, în timp ce pictura pe sticlă le-a fost „predată” olandezilor de Corneliu Prișcu Sculean, iar pielăria de către Ion Ghiță.

Prin proiect, au mai fost realizate și 1000 de broșuri (700 în limba engleză și 300 în limba română) prin care au fost promovare meșteșugurile din Țara Bârsei și cei 5 artizani care au susținut atelierele.

Valoarea totală a proiectului este de 59954 lei, din care 12248 reprezintă cofinanțarea proprie a Agenției Metropolitane Brașov.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate