
Timp de cinci săptămâni, între 6 iunie și 13 iulie, Laborazon aduce la Muzeul Casa Mureșenilor din Brașov în premieră națională expoziția CELEST, cu instalații interactive create de artiști locali. Expoziția va cuprinde 6 instalații însoțite de muzică și proiecții video, iar interactivitatea va fi generată de senzori și programare informatică. La expoziție sunt așteptați toți cei cărora le place să se joace, indiferent de vârstă.
Cerul a fascinat dintotdeauna omenirea, ca un ideal intangibil. Ascensiunea spre stele este o metaforă a depășirii condiției umane, iar acest lucru este realizabil prin saltul cunoașterii, al imaginației, dar și al științei. Titlul expoziției este CELEST, tocmai pentru că face referire la cer și spațiul cosmic.
Fiecare instalație presupune asamblarea unor elemente fizice precum sculpturi sau suprafețe textile, senzori sau butoane. Pe lângă acestea, elementele multimedia vor fi redate prin proiecții video sau pe ecrane, iar sunetul sau muzica prin sisteme de amplificare. Instalațiile sunt controlate de computere sau mini-controllere care rulează programe create de echipă.
Sculpturile sunt create de artistul Silvestru Munteanu, iar programarea e realizată de Sergiu Neagu. La partea vizuală contribuie Bogdan Runceanu, iar muzica și efectele vizuale sunt realizate de Ovidiu Chihaia. Partea de sceno-tehnică este asigurată de Neo Sense. Expoziția este curatoriată de Alina Floroi.
„Galaxia holografică” este o instalație într-o piramidă care permite vizualizare în trei dimensiuni a unei regiuni din spațiu. „Warpor” creează iluzia navigării prin spațiu la viteze super-luminice într-o navetă creată de sculptor. “Fii meteorit!” integrează utilizatorul într-un corp ceresc pe un ecran. “Creatorul de nebuloase” permite oricui să devină creativ și să deseneze elemente fascinante pe o proiecție cu ajutorul unor butoane și a unui joystick, toate încastrate într-o sculptură în formă de rachetă. “Atinge spațiul” permite utilizatorului să cânte la constelații. În fine, o podea interactivă teleportează utilizatorul pe lună.
„Prin acest proiect, dorim să arătăm publicului o altfel de experiență muzeală, în care oamenii sunt rugați să atingă exponatele,” spune Valer Rus, directorul Muzeului Casa Mureșenilor.
Expoziția va mai cuprinde un workshop în data de 15 iunie, care va explica tehnologia din spatele exponatelor, gratuit pentru 30 de tineri participanți.
„Pentru noi este important să sprijinim artiștii să dezvolte proiecte vizibile pentru comunitatea brașoveană și nu numai”, spune Alina Floroi, managerul proiectului CELEST.
Laborazon este o comunitate creativă care a operat un makerspace în Brașov și are în portofoliu expoziții de artă contemporană, instalații interactive și ateliere de creație.
Muzeul Casa Mureșenilor cunoscut tradițional ca muzeul imnului național al României, are o nouă deschidere către propuneri conectate cu tehnologia și cultivă expoziții de calitate, precum a fost și cea mai recentă, intitulată Muzeul Jucăriilor.
Programul de vizitare: de luni până sâmbătă, între orele 9 și 17. Pentru grupuri mari, contactați muzeul pentru programare prealabilă. Vernisajul expoziției va avea loc marți, 06 iunie, ora 19.00.