
Muzeul Civilizaţiei Urbane din Piaţa Sfatului găzduieşte în perioada 23 august – 20 octombrie expoziţia intitulată „Mobilier pictat Transilvănean – inspiraţii moderne pentru Aurelia şi George Pomponiu“.
Peste 20 de piese, lăzi de zestre de diferite mărimi, paravane, rafturi pot fi admirate în expoziţie. Expoziţia aduce în atenţia vizitatorului un fenomen artistic care a devenit extrem de amplu începând cu secolele XVII-XIX – pictarea mobilierului de interior utilizat iniţial în mediile înstărite, în palate, conace, castele.
„În prezent, mobilierul pictat a revenit în ambientul contemporan, creând un contrast şi un echilibru cu simplitatea mobilierului actual, crescând potenţialul estetic. Cele două tipuri de mobilier asociate se completează reciproc prin simplitate, ornament, culoare, prezent şi trecut. Pentru mine, nealteratul, vechile canoane după care alcătuirile din lemn se supun avalanşei de culori delicate sunt redesenate şi completate până la forma originală. Sunt ca un fel de ritual greu de înţeles, dar frumuseţea născută din ele este o lume în sine. O lume fascinantă, cu care trebuie să te obişnuieşti“, a declarat, vineri, la vernisajul expoziţiei, creatoarea pieselor expuse, Aurelia Pomponiu.
Directorul Muzeului de Etnografie Braşov, Ligia Fulga, a precizat că mobilierul pictat a fost „specific Renaşterii, iar pe măsura înaintării în timp acumulează tendinţele stilurilor Baroc şi Rococo“.
Mobila pictată o întâlnim în toată Europa, începând cu Suedia, Elveţia, Anglia, Alsacia, Germania de sud, Polonia, Ungaria, dar şi în Rusia şi Ţările Baltice. De asemenea, mobilierul pictat devine tot mai prezent şi cunoscut în Transilvania începând cu secolul al XVI-lea, iniţial în spaţiile ecleziastice şi apoi în interioarele orăşeneşti şi rurale, în special în comunităţile saşilor ardeleni.
Designerii, artiştii plastici şi creatorii contemporani de mobilier şi-au îndreptat atenţia către creaţia tradiţională. Interiorul de locuit al ţăranului a constituit o bogată sursă de inspiraţie. Asistăm de câteva decenii la o revitalizare a gustului pentru mobilierul pictat.
Dintre artiştii contemporani se remarcă Aurelia şi George Pomponiu, care expun replici inspirate ale unor piese vechi sau preiau motive din ornamentica universală în ideea de a continua o tradiţie reactualizată. „Muzeele apreciază acest domeniu al designului modern, de inspiraţie tradiţională pentru că reprezintă o nişă de continuitate, de transmitere a vechilor tehnici care încetul cu încetul,vor fi date uitării“, a declarat directorul Muzeului de Etnografie Braşov, Ligia Fulga.
Muzeul Civilizaţiei Urbane din Piaţa Sfatului a fost inaugurat în luna septembrie 2009, şi este o secţie a Muzeului de Etnografie Braşov.