Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov vă invită să vedeți expoziția „Albrecht Dürer – maestrul gravurii renascentiste”.
Expoziția cuprinde 114 capodopere, în care veți regăsi 109 heliogravuri a lui Amand Durand după Albrecht Dürer, publicate în 1875 de către Biblioteca Națională Franceză, trei gravuri de lemn, primul ceas de Peter Henlein, replica de Diehl ‒ Nürnberg ‒ 1971, și sfera armilară, care ne indică înțelegerea europeană despre univers în perioada renascentistă.
Oferind o privire către trecut, expoziția își propune să conducă vizitatorii prin istoria artei gravurii în cupru, să arate potențialul revoluționar pe care această tehnică de imprimare l-a avut și să exemplifice modul prin care aceste capodopere au rezistat în timp.
Albrecht Dürer a fost cel mai important reprezentant al artei nordice renascentiste. S-a născut în 21 mai 1471 în Nürnberg, fiind al treilea din cei 18 copii ai familiei. La vârsta de 23 de ani se căsătorește cu Agnes Frey. Bolnav de malarie, se stinge în 6 aprilie 1528, în Nürnberg, la vârsta de 57 ani.
A fost un artist educat în tradiția gotică, la sfârşitul Evului Mediu. Munca genială a acestuia, rolul său în istorie și impactul pe care acesta l-a avut asupra artei sudice renascentiste au fost similare cu cele ale lui Leonardo da Vinci. Înflorirea culturală simțită în secolul al XV-lea și la începutul secolului al XVI-lea a fost descrisă ca „Epoca Dürer”.
În gravurile sale sunt multe scene religioase. Dürer a vrut să treacă peste „misticul” medieval și a prezentat religia într-un limbaj accesibil. Cunoștințele lui Dürer despre tehnica sculpturii în aramă pentru a crea anumite efecte, au fost recunoscute atunci când istoricul de artă italian Giorgio Vasari (cel care a creat cuvântul „Renaștere”) a descris opera lui Dürer: „Aproape poți vedea cum radiază armura și blana neagră de pe cal”. A devenit atât de faimos încât alți artiști au început să îi copieze operele.
Dürer este admirat chiar și în zilele noastre, când lumea se îndepărtează de ideile umaniste.
Găzduită de Muzeul „Casa Mureșenilor”, expoziția va putea fi vizitată între 3 octombrie și 2 decembrie 2017, de luni până sâmbătă, între orele 9-17.