Explozie a numărului de angajați plătiți cu salariul minim. Care este explicația

Explozie a numărului de angajați plătiți cu salariul minim. Care este explicația

Numărul salariaților plătiți cu salariul minim a crescut foarte mult în 2023, ajungând la 1,897 milioane. Practic, este o creștere de 52% comparativ cu 31 decembrie și reprezintă 28% din totalul contractelor de muncă.

Explicația: pentru a-și menține calitatea de microîntreprinderi pe firme, antreprenorii au fost nevoiți să aibă un salariat cu 8 ore care să fie plătit cu cel puțin salariul minim. Altfel ar fi trecut la impozit pe profit (mai sunt și alte condiții, dar aceasta era una dintre ele).

Acest lucru ne-a fost confirmat și de Cătălin Ghinăraru, expert pe piața muncii: „A apărut această obligativitate de a avea cel puțin un salariat”.

Influența o vedem și în execuția bugetară pe ianuarie 2023. Au crescut încasările din impozitul pe venit cu 68,5%.

Din cei aproape 1,9 milioane de salariați plătiți cu salariul minim, 342.678 lucrează în construcții

Acolo salariul minim este de 4.000 de lei brut, dar fără a fi plătite impozitul pe venit, contribuția la sănătate și, opțional, la Pilonul II de pensii.

De asemenea, se mai află și peste 100.000 de angajați din agricultură și industria alimentară care deși au un salariu minim (3.000 lei), facilitățile sunt similare precum în construcții. Deci netul unui angajat din agricultură este mai mare decât a celui din Horeca, de exemplu.

„Acum o să înceapă sezonul în care activitățile astea care nu-s permanente din Horeca și agricultură. O să vedem cum va reacționa piața muncii cu noul salariul minim brut garantat în plată. Toate aceste activități sezoniere lucrează cu mulți salariați plătiți la salariul minim. Aici găsim o concentrare puternică sau în vecinătatea acestuia”, a mai afirmat Cătălin Ghinăraru.

Citește mai multe pe eKRONomica.ro!

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate