Expertiza tehnică – Ce este și ce presupune în cazul unei noi construcții

Expertiza tehnică – Ce este și ce presupune în cazul unei noi construcții

Expertiza tehnică reprezintă documentația întocmită de un inginer specialist acreditat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin care sunt descrise condițiile consolidării, modificării sau extinderii unei clădiri. După studiul geotehnic și ridicarea topografică, expertiza tehnică este al treilea studiu important solicitat de autoritățile competente și de arhitectul proiectului, înainte de începerea lucrărilor.

Avizul este necesar pentru obținerea autorizației de construire, dar informațiile furnizate în urma vizitei inginerului tehnic la fața locului te ajută să investești eficient în proiectul pe care l-ai demarat, protejând structura de rezistență a edificiului. Expertiza tehnică poate fi înlocuită, ca documentație, de acordul proiectantului inițial al clădirii. Acesta cunoaște etapele construirii clădirii asupra căreia se va interveni și efectuează același tip de verificări pe teren pentru a constata viabilitatea proiectului asumat.

Expertiza tehnică este o procedură prin care se verifică starea unei construcții în conformitate cu Regulamentul privind verificarea și expertizarea tehnică a proiectelor, expertizarea tehnică a execuției lucrărilor și a construcțiilor și verificarea calității lucrărilor executate, aprobat în 13 septembrie 2018.

Alte articole:   VIDEO Pui de căprioară, salvat de pompieri dintr-un iaz din Suceava

Ce este expertiza tehnică?

Legislația în vigoare prevede că expertiza tehnică poate cuprinde încercări, relevee, analize și evaluări necesare determinării stării tehnice a unei construcții existente sau nefinalizate, a modului în care au fost executate lucrările de construcție sau a modului în care un proiect respectă reglementările tehnice în vederea asigurării cerințelor fundamentale aplicabile prevăzute de lege.

În urma analizării probelor de la fața locului, se elaborează recomandări de soluții tehnice pentru siguranța edificiului. Documentația este obligatorie atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice și poate fi solicitată de proprietar sau de reprezentanții autorităților de stat centrale sau locale abilitate, în cazul intervențiilor asupra clădirilor, al lucrărilor de extindere sau consolidare, al demolării, al construirii unei alte clădiri în vecinătate sau în cazul în care construcția se găsește în pericol de prăbușire.

Expertul autorizat căruia i se încredințează o astfel de lucrare efectuează atât muncă de teren, cât și de birou. La fața locului, acesta evaluează în ce măsură clădirea respectă datele din documentația tehnică și situația structurii de rezistență. În continuare, acesta analizează dacă proiectul beneficiarului de intervenție asupra construcției existente este realizabil și întocmește un set de propuneri.

Alte articole:   IN MEMORIAM – Mihai Eminescu – mărturii braşovene

Verificările prin sondaje

Dacă specialistul consideră că datele dintr-unstudiu geotehnic nu sunt suficiente sau din cauze naturale au apărut modificări ale structurii terenului care afectează rezistența clădirii, atunci recomandă refacerea documentației în urma verificărilor prin sondaje.

Acestea constau în foraje sau decopertări de diferite adâncimi, în funcție de situația terenului, a pânzei freatice sau a construcției. Procedura se aplică pentru beton, cărămidă, lemn sau metal și constă în mici crestături efectuate la îmbinarea elementelor de structură, pentru a determina rezistența și comportarea în timp a acestora.

Analiza rezultatelor sondajelor efectuate asupra fundației și a terenului se va regăsi în conținutul expertizei tehnice.

Verificările nedistructive

Verificările nedistructive sunt acele metode folosite de expertul tehnic în verificarea situației unei construcții în urma cărora forma edificiului nu este schimbată. Procedura se efectuează în special asupra clădirilor din cărămidă și beton armat și ajută la realizarea analizei pereților și a armăturii din plăci, grinzi sau stâlpi, fără a deteriora imobilul.

Alte articole:   Borza: România pierde anual opt autostrăzi Comarnic-Brașov. Datoria publică e uriaşă

Verificarea comportării în exploatare a construcțiilor se face prin acțiuni care nu afectează aspectul sau structura edificiului, folosind aparatură cu ultrasunete, electromagnetice, de pahometrie, sclerometrie sau defectoscopie.

Ce include documentația

După încheierea vizitei la fața locului, expertul tehnic întocmește documentația pe care o pune la dispoziție beneficiarului pentru înregistrarea la oficiul de cadastru. După activitatea de birou, va trebui să primești din partea evaluatorului fotografii, un memoriu de prezentare a situației existente interpretată din punct de vedere al specialistului, propuneri privind modificările ce pot fi efectuate și în ce măsură acestea pot fi proiectate și executate.

În cazul clădirilor mai noi de 15 ani, poți solicita avizul proiectantului inițial, dacă arhiva acestuia se păstrează în bune condiții. Pentru clădirile vechi, acest aviz este greu de obținut, de aceea singura soluție rămâne expertizarea tehnică.

Orice intervenție asupra unei clădiri existente se face numai în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Consolidarea, extinderea, reabilitarea termică, evaluarea seismică, demolarea sau construirea în apropierea unui edificiu poate începe după expertizarea tehnică a clădirii.

Această documentație este întocmită de un expert tehnic acreditat, care colaborează cu inginerul structurist și cu arhitectul noului proiect și trebuie să fie depusă la oficiul de cadastru în raza căruia se găsește terenul.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate