Pomierii brașoveni, împreună cu echipe ale Serviciului de Ambulanţă Braşov, Jandarmeriei, Poliției, Poliției Locale, Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă şi Crucii Roşii vor desfășura un exercițiu de amploare, astăzi, la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea” Brașov.
Antrenamentul, în cadrul căruia vor pune „în scenă” gestionarea unei situaţii de urgenţă generată de un cutremur, cu punerea în aplicare a Planului Roșu la nivelul județului Brașov, va începe la orele 11.00.
Scenariul prevede un cutremur urmat de incendiu
Scenariul presupune că în zona Vrancea a avut loc un cutremur cu o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter, la o adâncime de 140 km, cu epicentrul la 15 km vest de municipiul Focşani, cu perioada de colţ de 1,00 secunde.
În judeţul Braşov, în centrul vechi al municipiului Braşov, au căzut elemente de construcţie de pe clădiri şi în interiorul corpului B al Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie Braşov.
La momentul producerii cutremurului, în spital se aflau în total 100 de cadre medicale şi personal auxiliar, 60 de paciente cu probleme medicale în corpul B, iar în corpul A, 5 copii în incubatoare, 15 mame cu bebeluşi în saloane şi 2 femei în sala de naştere.
În urma cutremurului, în corpul B au căzut elemente din tavanul holului de la etajul 2, surprinzând 2 persoane din cadrul personalului medical şi 3 paciente internate cu probleme ginecologice. În corpul A, s-a produs un scurtcircuit la secţia de prematuri, iniţiind un incendiu, fiind necesară evacuarea unui nou-născut ventilat artificial.
Persoanele care nu au fost prinse sub dărâmături încep să se evacueze, însă din cauza fumului dens şi a panicii create, activitatea se desfăşoară cu dificultate. Ultimele 10 persoane care se autoevacuează din corpul A, fiind mai expuse la fumulul degajat, suferă intoxicaţii cu fum şi gaze de ardere.
Incendiu la centrala termică
Incendiul se manifestă la centrala termică şi există risc de explozie la staţia de oxigen. Personalul cu atribuţii PSI de pe locul de muncă întrerupe alimentarea cu gaze, cu energie electrică, aprinzându-se iluminatul de siguranţă şi de securitate pentru marcarea hidranţilor interior de incendiu, iluminatul de securitate pentru evacuare şi circulaţie, iluminatul de siguranţă împotriva panicii. Izbucneşte un incendiu la centrala termică, iar structura de susţinere a staţiei de oxigen posibil să fie afectată, existând riscul de explozie.
Dispeceratul ISU Braşov este anunţat de producerea evenimentului prin SNUAU 112 la ora 11:05, comunicându-se faptul că există un număr mare de persoane afectate în interiorul spitalului. La primirea apelului, se decide punerea în aplicare a Planului Roşu de Intervenţie al judeţului Braşov.
La fața locului se deplasează pentru gestionarea situaţiei de urgenţă 3 autospeciale cu apă si spumă, 1 autoscara, un container multirisc, o autospecială CBRN ( chimic, biologic, radiologic, nuclear), 4 echipaje SMURD, 1 ATPVM ( autospecială pentru transportul victimelor multiple) din cadrul ISU Covasna, 2 ambulanţe SAJ.
După sosirea la faţa locului, în urma efectuării recunoașterii, comandantul Detaşamentului 1 de Pompieri Braşov constată următoarele:
- incendiul se manifestă cu degajări mari de fum la corpul A, etajul 1 terapie intensivă prematuri si în centrala termică;
- există mai multe persoane surprinse sub dărâmături în corpul B, etajul 2;
- acţiunea de evacuare a persoanelor a fost demarată de către personalul cu atribuţii specifice;
În corpul A, in urma incendiului produs la terapie internsivă (prematuri) s-a dispus evacuarea copiilor aflați în incubatoare. Dintre aceștia. un copil născut prematur, ventilat artificial, este inconstient, iar alți 5 copii nu au suferit afecțiuni.
În corpul A, s-a produs un scurtcircuit la secţia de prematuri, iniţiind un incendiu, fiind necesară evacuarea unui nou-născut ventilat artificial (Cod Roșu). Personalul medical, în timp ce evacua copiii născuți prematur, a suferit intoxicaţii cu monoxid de carbon, rezultând 2 persoane de cod Roșu (asistent medical şi medic) şi 1 persoană de cod Galben (brancardier). Șapte cadre medicale suferă intoxicaţii uşoare cu fum (Cod Verde).
Se intervine concomitent pentru salvarea persoanelor surprinse în clădire, pentru acordarea asistenței medicale necesare la faţa locului, cât și pentru stingerea incendiului izbucnit la centrala termică.
În spijinul ISU Braşov intervin și forțe ale Serviciului de Ambulanță Brașov, Jandarmeriei, Poliției, Poliției Locale, Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă şi Crucii Roşii, pentru gestionarea situaţiei de urgenţă.
Foto: arhiva/informatiata.ro