Evoluția spectaculoasă a pokerului: De la origini până la jocul fenomen din zilele noastre

Evoluția spectaculoasă a pokerului: De la origini până la jocul fenomen din zilele noastre

Pokerul a fost dintotdeauna o sursă de distracție pentru oameni, indiferent de vremurile pe care le-au trăit și alternativele existente. Este un joc care adună oamenii la un loc și îi face să simtă adrenalina în timp ce împărtășesc o pasiune comună.

Fiind un joc cu o istorie de peste două secole, originile sale nu sunt cunoscute cu precizie. Sunt răspândite mai multe versiuni, dar cea mai întâlnită este aceea că își trage originile dintr-un joc francez pe nume Poque. Având în vedere denumirea și asemănarea dintre poque și poker, aceasta este varianta acceptată la unison de experții care au studiat istoria jocului de poker.

Poque era un joc ce se juca cu 20 de cărți: 5 Ași, 5 Regi, 5 Dame și 5 Decari. A fost inventat în Franța, iar coloniștii francezi l-au adus în Louisiana spre finalul secolului al XVIII-lea. Denumirea de poker, pe care o știm în prezent, a fost primită după anul 1800.

Iar în intervalul 1830-1850 s-a trecut la versiunea cu 52 de cărți, apărând astfel și chintele și culorile. Într-o vreme în care activitățile de socializare erau limitate, nu e surprinzător că pokerul a fost adoptat de oameni din toate categoriile sociale. Inclusiv scriitorul Mark Twain era pasionat de poker, alături de alte nume cunoscute din acea perioadă.

Alte articole:   Prima pădure urbană la Victoria. Amplă acţiune de împădurire, astăzi

Pokerul, prezent și în Vestul Sălbatic și nu numai

Sunt o mulțime de legende despre partidele de poker jucate în Vestul Sălbatic, la care luau parte bandiți și pistolari din acea perioadă. Ba chiar se spune că, în acea perioadă, niciodată nu era indicat ca cineva să stea cu spatele la ușă. Jucătorii preferau să aibă tot timpul în vizor intrarea, deoarece nu se știe cine putea intra.

Dar pokerul nu a fost prezent doar în Vestul Sălbatic, ci și în timpul Războiului Civil American, dintre 1861 și 1865. Conform unor jurnale din acea perioadă, 5 din 6 soldați jucau poker. Era o activitate prin care soldații reușeau să se destindă într-o perioadă dificilă.

Texas Hold’em a apărut la începutul secolului XX

În zilele noastre, cea mai populară variantă a jocului de poker este Texas Hold’em. Este cea care a revoluționat jocul și a schimbat percepțiile asupra pokerului. Prin introducerea cărților comune, jocul a devenit unul de abilități, iar norocul are un rol tot mai mic. Istoria Texas Hold’em își trage originile în localitatea Robstown, în anii 1900. Totuși, jocul a devenit mult mai popular după anii ’70, iar în prezent este cea mai întâlnită versiune de jocuri poker și pe internet.

Alte articole:   Modificări în circulația autobuzelor RATBV pe linia 140 Brașov – Zărnești

Organizarea World Series of Poker, o altă bornă importantă

În 1970 a fost înființat World Series of Poker. După ce la primele ediții au participat doar jucători locali din Nevada, ulterior evenimentul s-a transformat într-un adevărat fenomen. Numărul jucătorilor a crescut de la un an la altul, iar în prezent este cel mai important eveniment live din lumea pokerului. Spre exemplu, în 2023 s-a doborât recordul de participanți la Main Event: 10.043. De asemenea, câștigătorul a primit nu mai puțin de 12.1 milioane de dolari. În plus, alți jucători au luat parte de la celelalte probe din cadrul WSOP.

Succesul pokerului este evidențiat și de show-urile TV

De la finalul anilor ’90, când pokerul era un joc îndrăgit de o mulțime de oameni, au început să apară și show-urile televizate. Primul a fost Late Night Poker, între 1999 și 2002. Ulterior, la TV au început să fie difuzate evenimentele principale din World Poker Tour și World Series of Poker, alături de show-uri la care au luat parte vedete. Pasiunea românilor pentru poker este și ea la un nivel ridicat, astfel că și în țara noastră a fost organizat show-ul Midnight Poker Mystery Bounty, care s-a bucurat de un succes semnificativ.

Alte articole:   Lucian Patrașcu (PSD), candidat CJ Brașov – „Schimbarea este necesară pentru că în afară de aeroport, județul Brașov este lăsat de izbeliște”

Distracția e la nivel maxim în online

Din 1999 a început revoluția online, iar milioane de jucători practică jocuri poker din confortul propriei case, din vacanțe, oricând doresc. Pokerul online a adus jocul mai aproape de oameni din toate colțurile lumii, care se pot distra într-un mediu reglementat și responsabil, cu mize accesibile oricui. În plus, a reprezentat o modalitate pentru oameni de a-și face prieteni, dar în ultimii ani au fost o mulțime de exemple de jucători care au început în mediul online și au urmat o carieră de profesioniști.

Sursa foto – canva.com

 

Distribuie dacă îți place!