Embrionii umani congelați sunt copii a stabilit Curtea Supremă din statul american Alabama

Embrionii umani congelați sunt copii a stabilit Curtea Supremă din statul american Alabama

Preşedintele american Joe Biden a calificat drept „scandalos” faptul că Instanța Supremă a statului conservator Alabama echivalează embrionii congelaţi cu copiii, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Un tribunal din Alabama a pus în pericol accesul la anumite tratamente pentru infertilitate. Refuzul de a recunoaşte capacitatea femeilor de a lua aceste decizii pentru ele şi familiile lor este scandalos şi inacceptabil”, a transmis liderul democrat printr-un comunicat.

Într-o hotărâre judecătorească de vineri, cea mai înaltă instanţă a acestui stat din sudul Statelor Unite a decis că embrionii păstraţi prin congelare sunt „copii”. Ca o consecinţă directă a acestei decizii, mai multe clinici specializate în reproducerea asistată medical au anunţat că îşi suspendă activităţile de fertilizare in vitro (FIV).

Alte articole:   EXCLUSIV Povestea rezervației de zimbri de la Vama Buzăului. Nașterea zimbrilor, un ritual fantastic!

Universitatea Alabama din Birmingham (UAB) a transmis printr-un comunicat că este „întristată” de impactul acestei suspendări asupra pacienţilor din unităţile sale medicale.

„Dar trebuie să evaluăm riscul ca pacienţii şi medicii noştri să fie urmăriţi penal sau să se confrunte cu amenzi punitive pentru că urmează standardele de îngrijire pentru FIV”, a precizat universitatea.

Resolve, principala asociaţie privind infertilitatea din SUA, a avertizat deja că acest raţionament ar putea avea „consecinţe devastatoare” pentru procedurile de fertilizare in vitro.

„Nu vă lăsaţi păcăliţi”, a spus joi Joe Biden, această decizie este „rezultatul direct al răsturnării (din cazul – n.r.) Roe v. Wade”, hotărârea care stabileşte dreptul la avort pe care Curtea Supremă a SUA a anulat-o în urmă cu aproape doi ani.

Alte articole:   S-a deschis primul club de cheerleading din Brașov

”Ironia poveştii este că, pe de o parte, aceşti oameni sugerează că o femeie nu are dreptul să pună capăt unei sarcini nedorite şi, pe de altă parte, că ea nu are dreptul să rămână însărcinată”, a afirmat la rândul său, vicepreşedinta Kamala Harris.

În iunie 2022, Curtea Supremă a SUA a pus capăt garanţiei constituţionale a dreptului la avort, determinând multe state, inclusiv Alabama, să restricţioneze sau să interzică dreptul la întrerupere de sarcină. Apărarea dreptului la avort a devenit de atunci o miză a democraţilor, înaintea alegerilor prezidenţiale din noiembrie, amintește France Presse.

Decizia de vineri a fost determinată de un proces intentat de trei cupluri împotriva unei clinici de fertilizare in vitro. Invocând o lege din 1872 privind moartea minorilor din culpă, ele au depus o plângere după ce o altă pacientă, la intrarea într-un loc de depozitare, le-a distrus accidental embrionii.

Alte articole:   Lucian Patrașcu (PSD), candidat CJ Brașov – „Schimbarea este necesară pentru că în afară de aeroport, județul Brașov este lăsat de izbeliște”

O instanţă a respins iniţial plângerea, hotărând că embrionii nu pot fi descrişi ca „persoană” sau „copil”, dar Curtea Supremă din Alabama a decis, în schimb, că legea morţii infantile „se aplică tuturor copiilor nenăscuţi, fără limită”.

Sursa: g4media.ro

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Whatsapp și Telegram !

Distribuie dacă îți place!