Efectele majorării facturării la utilități: Cetatea Rupea „dispare” noaptea. Castelul Bran, cheltuieli duble

Efectele majorării facturării la utilități: Cetatea Rupea „dispare” noaptea. Castelul Bran, cheltuieli duble

Majorarea cheltuielilor la energie electrică și gaz metan nu afectează doar cetățenii și firmele, primii fiind într-o situație ce poate duce rapid la colapsul bugetelor familiale din cauza scumpirilor în cascadă, dar și activitatea administrațiilor locale.

Primarul din Rupea, Alexandru Opriș, a dezvăluit, pentru newsbv.ro, referitor la acest subiect, că în decembrie nu au fost probleme cu factura, care a venit la prețul vechi, dar din ianuarie problemele sunt foarte mari.

Dar problemele au apărut de la începutul anului: „Noi cumpăram cu 220 de lei megawattul de la Electrica, iar din ianuarie ne-au făcut o ofertă de 2.600 de lei, de circa 12 ori mai mare. Am lansat rapid o solicitare de achiziție pe Bursa de Mărfuri, unde a fost o singură companie, care ne-a oferit 5.300 de lei/Mwatt. Am refuzat oferta și consultantul nostru a venit cu o ofertă de 1.000 de lei. O să semnăm pentru 3 luni contract, că nu putem mai mult prin achiziție directă, dar vom lua măsuri drastice de economisire. De la ora 22.00 stingem iluminatul arhitectural de la Cetate. Vom face o analiză publică și în ceea ce privește iluminatul public”, a precizat, pentru newsbv.ro, primarul orașului Rupea.

Alte articole:   Tradiții în Joia Mare din Săptămâna Patimilor

La Castelul Bran, în luna decembrie 2019, valoarea cheltuielilor înregistrate cu, consumul de energie electrică și gaz metan a fost de 19.420 lei, iar în decembrie 2021 această cheltuială a fost de 38.494 lei, cu 98.22% mai mult.               

„În cei 12 ani de administrare privată a Castelului Bran grija față de monumentele istorice a fost primordială și investițiile realizate sunt o dovadă concretă. Păstrarea unui microclimat care corespunde regulilor de conservare este necesar a se menține în continuare. Amortizarea șocului majorării prețurilor nu se poate face decât printr-o creștere a numărului vizitatorilor. Scăderea cheltuielilor, prin reducerea consumului de energie electrică sau gaz metan, ar avea o repercursiune nefavorabilă asupra bunei conservări a clădirilor de patrimoniu pe care le administrăm”, ne-a declarat reprezentantul administrației, Mihnea Moraru.

Alte articole:   Partidele și persoanele care au intrat în competiția pentru Consiliul Județean Brașov

Directorul Muzeului Județean de Istorie, Nicolae Pepene, spune că, deocamdata nu au fost probleme cu facturile de utilități, dar estimările …

La Cetatea Râșnov, prețul e fix, până în februarie, dar rămâne de văzut ce se va întâmpla după această dată, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Râșnov, Răzvan Iancu. La Cetatea Făgăraș. diferența facturilor la utilități nu este majoră, ne-au transmis reprezentanții Primăriei.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate