Educația începe prin a ne respecta. Cred că așa avem o șansă

Educația începe prin a ne respecta. Cred că așa avem o șansă

Și a bătut clopoțelul anunțând un Nou An Școlar. Câte emoții! Vă mai amintiți clasele primare cu inocența și deschiderea cutiei poveștilor din vacanță? Ciclul gimnazial cu emoția reîntâlnirii cu profesorii. Unii dragi, alții mai puțini dragi. Liceul cu efervescența credinței că totul este posibil.

Ce amintiri frumoase, căci sunt amintiri adăpostite în refugiul memoriei personale. Acum școala a început într-un climat cel puțin înnorat, de lipsuri, de școli neterminate de faptul că adolescenții au luat drumuri greu de înțeles. Poate de aceea am ales să scriu și să cred că putem să schimbăm, noi școala, dar mai ales educația.

Dar ce înseamnă educație în secolul nostru?

Înseamnă un cumul de cunoștiințe, deprinderi cu care îi ajutăm pe copiii noștri să se dezvolte. Înseamnă să îi învățăm să gândească și să aleagă soluțiile cele mai bune la problemele din clasă, de acasă sau de pe stradă. Educația nu este numai apanajul școlii, al părinților și al familiei, ci este datoria societății față de viitorul ei.

Alte articole:   FOTO Trei sportivi cu dizabilități duc steagul României pe Vârful Kilimanjaro pe 1 Decembrie

Poate că prin educație datoria dascălilor este să ofere modele care să genereze conduite corecte. Da, este un drum lung și greu, la care trebuie să participăm cu toții. El poate începe cu poveștile în care mereu Binele învinge Răul, chiar dacă la mijlocul poveștii sorții par să încline în favoarea răului. Poate că dorințele noastre să fim mereu prințese ar putea fi folosite pentru a ilustra nevoia de bine și de frumos. Teatrul și muzica ar trebui să capete valențe permanente de la grădiniță până la adânci bătrâneți.

Prin urmare, poate că ar trebui să mergem împreună la teatru, film, operă și filarmonică. Festivalul Enescu este unul dintre exemplele cele mai elocvente ale perseverenței, dedicării dar mai ales ale credinței că ea, Educația poate și trebuie să dăruiască oamenilor puterea de a înțelege plenar frumusețea artei și a culturii.

Alte articole:   Un poliţist din Botoșani s-a sinucis pe mormântul fiicei sale

Să le arătăm copiilor noștri cum ar trebui să fie Educația

Da, este adevărat avem multe probleme, avem multe de reparat, dar cred că cel mai important lucru în aceste zile ale începutului de an școlar este să le arătăm copiilor noștri cum ar trebui să fie Educația, să participăm cu toții la ea. Nu social media, sau gadgeturile ne cresc mari ci cărțile, poveștile, cifrele ” cele care conduc lumea”, toate împreună reprezintă Educația făcute de noi oamenii, pentru oameni.

Cred, sincer, că putem să ne recunoaștem greșelile, că ne putem salva viitorul de la tot ceea ce este negru și urât, doar împreună. Pentru mine emoția vine anual, la primul curs, la prima întâlnire a mea cu studenții mei. Și mereu, dar mereu, mă gândesc cum să aduc, în viața lor, aceea infinită bucurie pe care ți-o dă treaba bine făcută, zâmbetul unui copil atunci când colorează cu cel mai roz dintre rozuri sau cu cel mai albastru, albastru.

Alte articole:   Cătălin Cherecheş a refuzat să fie extrădat în România prin procedură simplificată. Anunţul ministrului Predoiu

Le urez din suflet tuturor copiilor un an școlar bun, în care să învețe să se respecte pe ei, pe profesorii lor și pe părinții lor, să învețe că există și Bine și Rău, dar că mereu Binele are șanse să câștige oricât de greu, de spinos și de întortocheat e drumul. Educația începe prin a ne respecta. Cred că așa avem o șansă. Împreună.

  • Prof. univ. dr. Oana Falup
  • medic sef Pediatrie 1, spitalul Clinic pentru Copii Brașov

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate