
Zeci de localităţi, printre care şi oraşul Predeal, vor beneficia de eco-insule digitalizate pentru colectarea deşeurilor.
Peste 2.150 de eco-insule digitalizate vor fi instalate în 50 de localităţi din România, printre care şi oraşul Predeal.
Aceste noi sisteme moderne de colectare separată a deșeurilor vor fi instalate cu o investiție semnificativă de 260 de milioane de euro, bani alocați din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Proiectul a fost prezentat vineri, în cadrul unui eveniment oficial desfășurat în localitățile Dărmănești și Moinești, din județul Bacău, în prezența ministrului Mediului, Mircea Fechet, și a președintelui Senatului, Nicolae Ciucă.
În cadrul acestui eveniment, autoritățile au detaliat caracteristicile eco-insulelor, care vor fi instalate în 50 de localități din întreaga țară, inclusiv în orașe importante precum Bacău, Alba Iulia, Sighișoara, Suceava, Deva și Predeal.
Proiectul prevede instalarea unui număr total de 2.159 de eco-insule digitalizate, fiecare dintre acestea fiind echipată pentru colectarea separată a cinci fracții de deșeuri: biodegradabile, reziduale, plastic și metal, sticlă și hârtie-carton. Aceste insule vor folosi tehnologie avansată pentru a facilita un proces mai eficient și mai precis de colectare, sortare și reciclare a deșeurilor, contribuind astfel la reducerea impactului ecologic și la creșterea gradului de reciclare.
„Digitalizarea şi, mai ales, eficientizarea sistemului de gestionare a deşeurilor reprezintă un obiectiv important pentru România. Avem câteva ţinte foarte ambiţioase pe care trebuie să le atingem, cum ar fi un grad de pregătire pentru reutilizare şi reciclare a deşeurilor municipale de 55% până în 2025 sau reducerea la 10% a cantităţii de deşeuri municipale eliminate prin depozitare până în 2035. Cu toţii ne dorim un mediu mai curat, iar calea pentru a ajunge acolo începe prin selectarea eficientă a deşeurilor. Am încredere în acest program, care va aduce sistemul de gestionare eficientă în localităţi care fie întâmpină provocări în implementarea unor soluţii, fie nu au avut deloc acces la astfel de soluţii până acum”, a explicat Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, potrivit bursa.ro.
Proiectul include trei tipuri de eco-insule digitalizate
Programul cuprinde trei tipuri de eco-insule digitalizate, care adresează toate cele 5 fracţii de deşeuri, anume biodegradabile, reziduale, plastic şi metal, sticlă şi hârtie şi carton:
- Eco-insulele de Tip 1 sunt supraterane, încasetate cu 5 containere de câte 1,1 metri cubi;
- Eco-insulele de Tip 2 sunt supraterane, compuse din 5 containere supraterane staţionare ce au capacităţi cuprinse între 2-3 metri cubi şi 3-5 metri cubi;
- Eco-insulele de Tip 3 sunt subterane, având 5 containere individuale, ce au capacităţi cuprinse între 2-3 metri cubi şi 4-5 metri cubi.
Toate tipurile de eco-insule vor avea o componentă digitală, compusă din ansamblul hardware şi de platforma software. Această componentă digitală permite accesul la eco-insule, contabilizează acţiunile fiecărui utilizator, asigură raportări pentru autorităţi, se poate interconecta cu o aplicaţie mobilă destinată utilizatorilor persoane fizice, contorizează statusul de funcţionare şi frecvenţa de golire a containerelor, asigură managementul datelor pentru autorităţi şi salubrişti şi multe altele.
Procesul de implementare a proiectului recent inaugurat este în desfăşurare, iar printre localităţile care beneficiază deja de noul sistem modern de gestionare a deşeurilor se numără Alba Iulia, Cugir, Năvodari, Tg. Secuiesc, Victoria, Galaţi, Vlăhiţa, Sângeorgiu de Pădure, Abrud şi Sfântu Gheorghe.
Programul va continua cu alte Unităţi Administrativ Teritoriale, unde sunt în curs de instalare, urmând ca proiectul să se extindă progresiv la nivelul ţării.
Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!