Azi, 15 mai 2018 are loc la Primăria Brașov o întâlnire de o imensă importanță între Primarul George Scripcaru și reprezentanții BERD Londra, la care a fost invitată și Sorina Pintea, Ministrul actual al Sănătății.
De ce consider că e într-atât de important acest meeting? Pentru că poate pune „piatra de temelie” a construirii Noului Spital Clinic de Urgență cu rang Regional din Brașov.
E o afirmație pe care o fac cu deplină responsabilitate, ca reprezentant al Asociației Noul Spital al Brașovului, organizație non-guvernamentală aflată în ingrata postură de a nu fi fost invitată de către organizatori la această întâlnire…
Ce avem azi ca să putem porni acest proiect?
1. Avem terenul de aproape 20 de ha, în formula lui deja comasată din cele două parcele (una, de circa 8 ha, a Primăriei, cealaltă, de aproape 12 ha, dobândită prin lege de la „Țara-Mamă”);
2. Avem identificată o posibilă finanțare susținută de un partener serios și priceput în domeniul construcției de spitale, aici discutând de BERD (Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare).
Dacă BERD Londra sosește la Brașov, asta este cu siguranță urmarea faptului că proiectul nostru are o serioasă componentă de eligibilitate, îndeplinind principalele criterii necesare în astfel de cazuri:
- – este un proiect care are susținerea întregii comunități;
- – este un proiect care este asumat de reprezentanții autorităților publice locale pentru a fi derulat sub propriile auspicii;
- – este un proiect prioritar cu importanță recunoscută la nivel național (caracterul regional al Noului Spital este declarat oficial de Guvernul României, la fel ca și necesitatea absolută de a fi construit);
- – este un proiect inițiat și susținut de un reprezentant neguvernamental, component al societății civile (Asociația Noul Spital al Brașovului).
3. Avem dezvoltat un concept specific, atât în privința modernizării întregului sistem de spital de stat existent în prezent, cât și în cea a structurii instituționale a Noului Spital, concept prezentat oficial în mod repetat în cadrul comunității brașovene de către reprezentanții A.N.S.B. Acest concept poate fi considerat ca fiind, metaforic, „miezul” proiectului.
Rostul acestei întâlniri de la Primărie este multiplu.
Pe de o parte, se va afirma (a câta oară, oare?) decizia clară a autorității publice locale că își asumă realizarea proiectului. Îndeplinește, de altfel, și toate condițiile: este proprietara terenului, își asumă asigurarea infrastructurii pentru obiectiv, este eligibilă financiar și, lucrul cel mai important, s-a dovedit, de-a lungul timpului, un partener serios și credibil pentru BERD, prin derularea fără greș a altor proiecte asemănătoare.
Pe de alta, prezența Ministrului Sănătății este definitorie pentru „nașterea” proiectului, pentru că trebuie să fie de acord ca derularea acestui proiect să fie lăsată în responsabilitatea Primăriei Brașov, în contextul în care BERD nu finanțează proiecte guvernamentale, ci doar ale autorităților publice locale. Ca să nu mai vorbim că la Ministerul Sănătății s-a dovedit, prin previzibila ratare a proiectului celor trei spitale regionale (Cluj, Iași, Craiova), că nu există resursa umană necesară punerii în operă a unei asemenea strategii… Iar în privința resurselor financiare necesare unei asemenea investiții, ele sunt greu de crezut că vor apărea în actualul context economic al țării.
Așa cum este prevăzut și în strategia proiectului asociației Noul Spital al Brașovului, acordul Ministrului Sănătății pentru preluarea proiectului de către comunitatea locală a Brașovului ar fi o decizie nu numai înțeleaptă, cât extrem de valoroasă. Și asta pentru că ar permite evaluarea unei a „treia căi” de înființare a noilor spitale, după cea guvernamentală, cu fonduri de la bugetul național și cea a implicării primăriilor interesate să-și cheltuiască bani din bugetele proprii: calea parteneriatului public-privat de tip FM-PPP, în care finanțarea este asigurată imediat, la fel ca și studiile de fezabilitate, care sunt plătite 90% din fondurile finanțatorului (BERD).
Doamnă Ministru, deoarece sunteți economist, sunt convins că aceasta va fi și decizia dumneavoastră. Ar fi una de tip „win-win” în care toată lumea ar avea de câștigat: pe lângă faptul că ar deschide posibilitatea de a se demonstra că acest mod de construire-finanțare poate deveni un model de urmat și de replicat (sau nu – deși nu cred!) și pentru alte comunități, ar fi și asigurarea mai rapidă a unui act medical de calitate pentru cetățenii națiunii. Pentru început doar a unora (a celor din regiune), mai apoi a cât mai multora…
Un al treilea câștigător ar fi însuși Ministerul Sănătății, care, păstrându-și rolul princeps în avizarea noilor structuri gândite pentru grupul populațional beneficiar al proiectului, va putea să-și asume rolul bine-meritat (ca partener în proiect) pe care l-a jucat în deblocarea acestei probleme (ce pare în acest moment insurmontabile), a lipsei de noi spitale moderne și corect dimensionate.
Nu pot să trec sub tăcere rolul determinant în această evoluție a proiectului al reprezentantului BERD în România, doamna Venera Vlad, o persoană nu numai „extremely open-minded”, ci și profund cunoscătoare și atașată de comunitatea brașoveană. Îi suntem recunoscători și dânsei, pentru că, dovedind o largă deschidere pentru înțelegerea proiectului, așa cum i-a fost prezentat și la (și înainte de) întâlnirea informală de acum câtva timp de la Brașov, a știut să-l promoveze în zona de decizie internațională a BERD.
Azi, în 15 mai 2018, proiectul Noului Spital al Brașovului împlinește 984 de zile de când a fost lansat în spațiul public (25 septembrie 2015), când s-a cerut Ministrului Sănătății de atunci, Nicolae Bănicioiu, relocarea proiectului spitalului regional Craiova la Brașov, din motive cuprinse în petiția publică deschisă la acea dată (https://www.petitieonline.com/noul_spital_al_brasovului).
984 de zile, fără a mai socoti și nopțile..
De atunci, la Ministerul Sănătății s-au perindat 5 miniștri. Unuia dintre primii patru îi datorăm faptul că ne-a arătat o cale. Doamnei Sorina Pintea sper că îi vom datora deschiderea acestei căi.
Am încredere că nu greșesc mulțumindu-vă anticipat, doamnă Ministru!
- dr. Dan Grigorescu,
- preşedintele ANSB