
Barza neagră, ruda mult mai puţin cunoscută şi mai rară a berzei albe, cuibăreşte în păduri mari compacte, iar în timpul migraţiei se opreşte adesea pe bălţi pentru a consuma peşte.
Această specie este şi una din rarităţile şi atracţiile ariei protejate de la Dumbrăviţa, care în migraţia de toamnă a acestui an a atins o cifră record: 80 exemplare în grup.
Astfel, pentru Transilvania şi Regiunea 7 Centru, heleşteele piscicole de la Dumbrăviţa reprezintă locul cel mai important de popas al speciei în drumul său spre Africa, însă şi unul din cele mai cunoscute puncte de concentrare din ţară. Ȋntre zecile de berze negre ce au făcut popas pe bălţi s-au aflat şi două exemplare cu inele color pe picior, ce au fost inelate ca pui în cuib în sud-estul Poloniei, cea mai bătrână având în prezent 8 ani.
Specialiştii ornitologi au putut astfel afla una din zonele de unde sosesc toamna berze negre în jurul Braşovului
De asemenea, o tânără barză neagră îngrijită de membri Asociaţiei Grupul Milvus pentru o infecţie la cioc, a fost eliberată în luna septembrie lângă grupul de berze din aria protejată pentru a putea pleca spre sud odată cu ele.
„Explicaţia atragerii unui număr impresionant de berze negre şi a altor câtorva zeci de specii de păsări aflate în migraţia de toamnă, constă în managementul piscicol prietenos pentru natură suprapus peste perioada de migraţie a păsărilor, practicat de co-custodele Doripesco. În acest fel, în urma golirii anuale a heleşteelor pentru recoltarea peştelui (metodă clasică utilizată în toată lumea), se creează un mediu foarte căutat de multe păsări – apă mică şi porţiuni întinse de mâl. Din apa de mică adâncime berzele negre pescuiesc cu uşurinţă peştii mărunţi rămaşi.
Asemănător procedează egretele, pescăruşii etc. Perioada de trecere a berzelor negre spre sud începe din august şi se continuă până la începutul lui octombrie. Colaborarea între cei doi custozi ai ariei protejate – Societatea Ornitologică Română (Sucursala Braşov) şi Doripesco, precum şi managementul integrat aplicat, pot fi considerate un model de bune practici pentru ariile protejate suprapuse peste ferme piscicole“, a explicat Dan Traian Ionescu, președintele Societății Ornitologice din România, filiala Brașov.
Datorită rarităţii sale la nivel european şi chiar lipsei acesteia din unele ţări, barza neagră este o atracţie pentru turiştii ce practică birdwatching, fiind printre cele mai căutate specii de păsări, mai ales de britanici şi olandezi.
- Foto: Bogdan Ciungara
- Foto: Bogdan Ciungara
- berze negre