
Brașovenii care au lucrat înainte de 2010 trebuie să știe că au mare nevoie de acest document dacă vor să primească pensie pentru întreaga perioadă lucrată. Cum își vor dovedi vechimea în muncă?
Începând cu 2011, carnetele de muncă au fost înlocuite cu registrele salariale (Revisal) și adeverințele de muncă. Astfel, trebuia ca respectivele carnete să fie înmânate angajaților, lucru ce nu s-a întâmplat. Acestea trebuiau să ajungă la angajați prin intermediul angajatorilor.
Dovada vechimii în muncă se face pe baza adeverințelor de vechime, pe care salariații le obțin fie de la angajatori, fie de la inspecțiile teritoriale de muncă, în subsidiar și contracost – 20 de lei.
Spre exemplu, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Brașov existau 6.678 de carnete la 1 ianarie 2020, care așteaptă să fie ridicate de titulari, după cum a precizat pentru newsbv.ro, Daniela Pascu, purtătorul de cuvânt al instituției.
Însă, mulți dintre titulari sunt plecați fie în străinătate și nu au mai lucrat în țară, fie nu au fost interesați să le ridice. Anul trecut au fost ridicate doar 260 de carnete.
Ridicarea carnetelor de muncă, unica modalitatea de a face dovada vechimii în muncă
Până în 2010, carnetele de muncă reprezintă singura modalitatea de a face dovada vechimii în muncă pentru viitorii pensionari. Cei care vor să le ridice se pot interesa la Inspectoratul Teritorial de Muncă Brașov.