
Petru Simon, reprezentantul Parohiei Evanghelice C.A. Rupea, a semnat cu directorul ADR Centru contractul de finanţarea pentru lucrările de reparații, conservare și introducere în circuitul turistic al ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate Rupea.
Valoarea totală a lucrărilor este de aproximativ 2,05 milioane lei, din care peste 1,9 milioane lei reprezintă finanțarea nerambursabilă solicitată și 39.312,83 lei reprezintă cofinanțarea asigurată de către beneficiarul proiectului, Parohia Evanghelică C.A. Rupea.
Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate din Rupea are nevoie de lucrări de reparații, conservare și introducere în circuitul turistic. Cu atât mai mult cu cât investițiile recente realizate la Cetatea Rupea de administrația publică locală au dus la o creștere semnificativă a numărului de turiști. Monumentul care face obiectul contractului de finanțare semnat azi la Alba Iulia, este aflat în partea nord-estică a pieței orașului și este parțial ascuns privirii de clădiri contemporane. Considerații istorice bazate pe vechimea cetății și importanța locului pentru întreaga zonă, apreciază că această biserica a fost întemeiată cel puțin la începutul veacului al XIV-lea. Acum, se prezintă ca un edificiu sub forma de sală, cu un cor închis poligonal, având o sacristie rectangulară la nord.
Toate portalurile vechi, de la intrările de sud și vest ale navei și de la sacristie, dar și tabernacolul din cor, ori ferestrele, sunt de factura gotică. Prin proiectul propus de Parohia Evanghelică CA Rupea sunt vizate acțiuni de reabilitare a obiectivului de patrimoniu, de digitizare a acestuia, precum și de întocmire și operaționalizare a unui plan de marketing, care va include acțiuni socio-culturale. Astfel, se dorește consacrarea obiectivului de patrimoniu ca un centru de atracție turistică și o creștere a numărului de vizitatori cu circa 30% anual. În urma investițiilor de reabilitare de la Biserica Evanghelică Rupea, Parohia consideră că acest obiectiv va putea deveni gazdă a unor evenimente pentru promovarea dezvoltării durabile a zonei.
„În preyent ne mândrim cu Cetatea, care de la deschidere şi până în prezent a avut peste 285.000 de vizitatori, numai 5.000 au venit în minivacanţa de Rusalii, iar de la începutul anuluiu i-au călcat pragul peste 30.000 de vizitatori. Mergem la toate târgurile de turism la care ne permitem și încercăm să organizăm aici cât mai multe evenimente”, a declarat primarul Nicolae Bărdaș.