DOCUMENT. Noua listă a statelor considerate cu risc epidemiologic

DOCUMENT. Noua listă a statelor considerate cu risc epidemiologic

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat joi, 19 august, o nouă listă a ţărilor cu risc epidemiologic ridicat.

Pe noua listă a ţărilor din care se impune carantina anti COVID la intrarea în România se află 45 de state și teritorii în zona roșie și 35 în cea galbenă.

Potrivit listei actualizate de CNSU, dintre destinațiile preferate de români pentru vacanță, Bulgaria rămâne în zona verde, iar Turcia, Spania, Portugalia și Grecia, în zona roșie.

Principalele modificări:

în zona roșie au intrat: Republica Dominicană, Saint Lucia și Kosovo;

în zona galbenă au intrat:

  • din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Maldive, Bahamas, Andorra, Insulele Virgine Britanice și Tunisia;
  • din zona verde, în urma creșterii incidenței: Elveția, Macedonia de Nord, Liechtenstein, Azerbaidjan, Guam, Guernsey, Belize, Jamaica, Insulele Turks și Caicos și Bonaire, Saint Eustatius și Saba;
Alte articole:   Salariul minim va crește la 3.700 de lei brut, de la 1 iulie

în zona verde au intrat: Indonezia, Columbia, Bermuda, Namibia și Kârgâzstan.

Dacă țara din care vine persoana respectivă este în zona galbenă, persoana nu intră în carantină dacă este vaccinată sau prezintă un test PCR, nu mai vechi de 72 de ore. Dacă este din zona roşie, fie persoana este vaccinată, fie intră în carantină. Testul nu mai scuteşte de carantină.

Măsura carantinei se aplică pentru 14 zile, dar rămâne valabilă şi prevederea potrivit căreia dacă o persoană carantinată face un test COVID-19 în a opta zi de carantină şi rezultatul e negativ poate ieşi din carantină în a zecea zi.

Sunt scutiți de carantină copiii sub 3 ani, fără condiții, și cei cu vârste între 3 și 16 ani, dacă au un test COVID negativ.

Alte articole:   DigCompRo: Sute de mii de români vor dobândi competențe digitale de bază

În plus, sunt scutiți de carantină cei care stau mai puțin de 3 zile pe teritoriul României.

Lista intra în vigoare la data de 22 august la miezul nopții.

Lista zonelor cu risc epidemiologic poate fi consultată AICI.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate