DNA: 5% dintr-un contract, mita cerută de Constantin Niță de la un om de afaceri!

DNA: 5% dintr-un contract, mita cerută de Constantin Niță de la un om de afaceri!

16.00  Fostul ministru al Energiei, Constantin Niţă, în prezent deputat PSD, este cercetat sub control judiciar pe cauţiune, suma stabilită de procurori fiind de 150.000 de lei, anunţă DNA. 

Constantin Niţă, fost ministru al Energiei, a ajuns, luni, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind citat de procurori într-un dosar penal.

„Inculpatul Niță Constantin trebuie să depună o cauțiune în valoare de 150.000 lei, urmând a comunica procurorului în termen de 6 (șase) zile lucrătoare de la data prezentei ordonanțe dacă este de acord să depună valoarea stabilită, aceasta urmând a fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției la o unitate bancară. Potrivit ordonanței de luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: În cursul anului 2013, Niță Constantin, deputat în Parlamentul României și, la data faptei, ministru al Energiei, i-a solicitat unui om de afaceri (denunțător) un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de societatea comercială a acestuia cu primăria unui municipiu. Comisionul a fost pretins de Niță Constantin în schimbul exercitării influenței sale asupra primarului de municipiu și a promisiunii că va interveni pe lângă acesta pentru a-l determina să agreeze semnarea și buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri. Potrivit înțelegerii, urma ca suma reprezentând 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) să îi fie remisă lui Niță Constantin în două forme: parțial cash și parțial printr-un contract de consultanță fictiv, ce urma a fi încheiat cu o persoană de încredere din anturajul lui Niță Constantin. În consecință, la data de 21.07.2013, Niță Constantin a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, în incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din București. De asemenea, la solicitarea lui Niță Constantin, a fost contactată persoana de încredere a acestuia care a propus încheierea unui contract de consultanță cu o anumită firmă, la prețul de 5.000 euro + TVA/lună, care a și fost semnat la data de 2 mai 2013. În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanții omului de afaceri au remis firmei indicate de Niță Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranșe lunare, în perioada mai 2013-iunie 2014. Suma solicitată nu a fost, așadar, achitată integral, ci două tranșe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei. Sumele au fost folosite, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizației județene de partid, la solicitarea lui Niță Constantin”, se arată în comunicatul DNA.

Alte articole:   Două noi posturi vacante la Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav

14.00 Fostul președinte al PSD Brașov și ex-ministru al Economiei, deputatul Constantin Niță, este la această oră la sediul DNA București. El a fost citat într-un dosar penal.

Nu este prima oară când Niță ajunge la DNA, data trecută fiind chemat ca martor într-un dosar de corupție de la Hidroelectrica,  legat de negocierea unui contract pentru vânzarea de energie ieftină în valoare de peste 260 de milioane de euro.

Niță și-a dat demisia din fruntea PSD Brașov, potivit unor zvonuri din presa centrală, după ce ar fi fost audiat și la acea vreme de către procurorii DNA, chestiune infirmată vehement de către acesta.

Alte articole:   Bărbat din Tărlungeni, arestat pentru infracțiuni rutiere

Deși a precizat că nu va mai interveni în viața politică după ce și-a dat demisia, el a devenit vârf de lance după ce conducerea centrală a PSD l-a schimbat pe favoritul său în cursa pentru Primăria Brașov, Răvan Popa, cu Cătălin Leonte, decizie impusă de către Liviu Dragnea. Cert este că după vizita lui Niță la bcurești, Dragnea a dat-o la întors ca la Teleorman și s-a răzgândit, iar Răzvan Popa a rămas candidatul PSD la Primăria Brașov. Ulterior, Dragnea a fost condamnat în dosarul Referendum.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate