
Despre cum dintr-un obscur pub din Marea Britanie, Radu Miclăuș a ajuns director la Brașov, la CSM Corona, instituție publică aflată în subordinea Consiliului Local Brașov, pe linie de partid (membru USR) am scris aici. La fel și despre concursurile de ocupare a posturilor din Primăria condusă de Allen Coliban, Adriana Miron și trupa de useriști și consilieri personali, precum și din rețeaua de departamente, servicii și întreprinderi publice conectate la aceasta.
E un salt, să recunoaștem, ca în aproape un an, să ajungi director la aceeași instituție pe care declarai sus și tare că trebuie desființată!
Desființarea CSM Corona și transformarea în club de drept privat
Iată ce îi scria personajul din diaspora primarului Allen Coliban și Nicoletei Cîrjan (atunci, consilier de comunicare, mai nou șef la Biroul Relaţii Externe, Turism şi Evenimente în Primărie) în decembrie 2020, în ceea ce numea „Propunere Finanțare Sport Municipiul Brașov”, invocând Tratatul de funcționare al Uniunii Europene (UE).
Relax, nu-i vorba de violarea corespondenței, materialele ne sunt furnizate! Mai sunt și oameni cu capul pe umăr, care s-au săturat de abuzurile și haosul din sistemul administrației publice a Brașovului.
„Sportul de elită se află într-o zona «gri» din punctul de vedere al finanțării prin subvenții de stat, neexistând reguli sau recomandări clare din partea UE. Propunerea mea pentru finanțarea sportului în Municipiul Brașov este descrisă în următoarele rânduri: desființarea CSM Corona Brașov și transformarea acestuia din club de drept public proprietate a Primăriei Brașov, în club de drept privat, independent și autonom, cu respectarea legilor în vigoare din domeniul sportului.
Această măsură va avea ca rezultat egalizarea șanselor între cluburi, angajarea unor manageri competenți și nu numiți politic și nu în ultimul rând o reducere a organigramei clubului unde din puținele informații publice se poate vedea existența a tot felul de referenți și inspectori de specialitate care nu se justifică într-un club.
De exemplu secția de handbal a clubului pe lângă personalul tehnic (antrenori) și medical necesar pregătirii sportivilor (juniori și seniori) mai necesită un maxim de 3 persoane pe partea administrativă. În Romania, sistemul de voluntariat este foarte puțin utilizat, dar când banii publici sunt «la liber» este de așteptat așa ceva”, am reținut din proiectul propus.
Despre fotbal, clar ca lumina zilei: „Neacordarea nici unei subvenții financiare cluburilor de fotbal, cu excepția celor de copii si juniori. Fotbalul este un sport total diferit de celelalte și el trebuie sa se autofinanțeze”.
Câteva precizări și întrebări, pentru transparență și legalitate:
- Urmează desființarea clubului Corona, după modelul secției de fotbal, și trecerea (prin ce mod, care ar fi cadrul legislativ și procedura?) în patrimoniul privat al cui? Își mai face și alte secții FC Brașov – Steagu Renaște (fostul Scotch Club al primarului, consoartei și „curlingiștilor”) după modelu FC Barcelona? Wake up, pub-man! Sau acum, că „vulpea” a ajuns acolo unde râvnea sau i-a promis partidul, „strugurii” nu mai sunt acri?
- „Manageri competenți și nu numiți politic”. Ha, ha, ha! Ne vom delecta mai jos cu… (in)competentul de la USR. Pardon, de la Corona. Că despre calitățile lui de „postac de partid” am amintit cu altă ocazie.
- „Maxim 3 persoane pe partea administrativă”. Serios? Și cum nu ar fi fost suficienți, mai vine și Radu Iliescu, ca și coordonator la secția de handbal?
- Voluntariat în instituții publice? Studiați noua Lege a Voluntariatului (2021), plus legislația conexă, regulamentele de organizare și de funcționare și regulamentele instituționale interne. Mai vorbim după.
- Cum e cu legalitatea și transparența: unde sunt declarațiile de avere ale personalului contractual de la Corona? Ba chiar și declarațiile de interese, dacă e să fim corecți până la capăt.
- Dar cum stă treaba cu finanțarea FC Brașov – Steagu Renaște? Că în 2021 au fost alocați, direct, 4,5 milioane de lei de la bugetul Brașovului, adică de la public la privat. Și mai urmează și alții acum, în 2022. Vedeți finalul articolului.
Să râdem cu Radu, trăsnitul Coronei! Top perle 2021
Pe vremuri râdeam, cu poftă, când îl vedeam pe „George, trăsnitul junglei”, dar în zilele noastre, la Brașov, ne-am trezit pe cap, în sport, cu înlocuitorul său: Radu, trăsnitul Coronei, pentru a păstra legătura dintre filmul de comedie și, din păcate, trista realitate. Dacă pe George ni l-au adus pe ecrane Studiourile „Walt Disney” de la Hollywood, pe Radu ni l-au trimis la Brașov, viu și teafăr, „laboratoarele USR” din Diaspora.
De la 1 noiembrie, când s-a prezentat la post, și până pe 15 decembrie, când cu de la sine putere a plecat în concediu la familia stabilită în Marea Britanie, directorul clubului brașovean a reușit să-i năucească pe cei cu care lucrează, la Corona și din Primărie, cu „calitățile” sale de „manager competent” al unei instituții publice.

Ne-a fost dificil, recunoaștem, să extragem din noianul de „perle” lansate din personajul nostru.
Totuși, TOP 10:
- „De ce mai lucrăm cu Trezoreria, când sunt atâtea bănci?”, a fost prima gogomănie pe care a scos-o și care merită, cu prisosință, premiul cu coroniță. Habar n-avea că în România instituțiile publice au obligația să efectueze operațiunile financiare, de încasări și plăți, numai prin Trezoreria Statului (excepție cele în valută).
- „De ce folosim Forexebug și nu luăm altă aplicație?”, a tot întrebat, în stânga și în dreapta, când a văzut factura de plată a abonamentului pentru programul informatic online, cu ajutorul căreia instituțiile publice fac raportări electronice a situațiilor financiare aferente contabilității patrimoniale și bugetare.
- Când a primit lista cu lotul de jucători seniori de la secția de hochei, în număr de 22, din nou nedumerire: „Nu sunt prea mulți jucători în lot?”. I s-a explicat că o echipă are voie să se prezinte pe gheață, în același timp, cu 6 jucători (1 portar+5 în câmp, nu 1+6 ca la handbal), că în funcție de faza de joc se schimbă liniile (atac, respectiv apărare), plus alte câteva reguli de bază. A părut că a înțeles, nu se știe cât a priceput.
- „Sunt prea multe hârtii, trebuie să eliminăm rapoartele de activitate”, i-a venit, într-o zi. Rapoartele de activitate lunare prezintă ceea a făcut angajatul într-o perioadă de o lună la locul de muncă, conform Contractului de muncă, fișei postului și altor reguli și regulamente. Pe baza activității descrise în raport, angajatul este remunerat, își primește salariul. Da, hârtiile îl înnebunesc: volumul de documente, lucru normal în cadrul unei instituții românești, întocmirea și semnarea lor nu-i dau pace. La fiecare sfârșit de lună, directorul clubului trebuie să semneze rapoartele de activitate ale tuturor angajaților (contracte de muncă + contracte de activitate sportivă). Greu și cu semnatul…
- „Dacă e pandemie, de ce s-au angajat firme de pază la competiții?”. Clar, nu are nicio treabă cu organizarea unei competiții sportive pe legislația românească, cea care prevede în multe cazuri, mai ales la jocurile sportive (unde numărul spectatorilor e unul mai mare), prezența firmelor de pază în obiectiv. Acestea sunt monitorizate și conlucrează cu echipele Jandarmeriei. În pandemie, firmele de pază contractante și-au folosit agenții la filtrele de accesul la competiții și la aplicarea metodelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, în incinta bazelor sportive.
- Cum își propusese directorul Miclăuș să crească veniturile extrabugetare ale CSM Corona? Prin înființarea și deschiderea de puburi în incinta bazelor (Patinoarul Olimpic, Sala Sporturilor etc.) unde clubul își desfășoară activitățile sportive. Sigur nu a auzit de Legea nr. 4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive, aplicabilă și punctului anterior. Merită să arunce câte un ochi, în pauzele dintre seriile de înot.
- „Pe mine nu mă interesează să avem rezultate la juniori, ci trebuie să creștem juniori pentru echipele de seniori de la Corona și de la alte cluburi”, le-a transmis antrenorilor de copii și juniori de la toate secțiile.
- Invenție: decontul transportului pe bază de fotografie! De la el putere a stabilit ca toate documentele de deplasare, înaintate spre contabilitate pentru decont, să fie însoțite OBLIGATORIU de o fotografie a ceasului de bord arătând numărul de kilometri la începutul cursei și de o altă fotografie cu kilometrajul explicit la finalul călătoriei. Atunci, spor la fotografiat, doamnelor și domnilor!
- Deși s-a prezentat la post la 1 noiembrie, de atunci și până în prezent nu a participat (nici fizic, nici de la distanță, prin Zoom) la nicio ședință a Consiliului Director al Primăriei Brașov. Poate că alte treburi de făcut, mai importante, sau poate că superiorul direct, primarul Coliban, nu-l consideră util în luarea deciziilor de la Corona.
- S-a arătat nemulțumit de faptul că în luna decembrie, după data dispariției sale, sportivii clubului (handbal, hochei, înot, scrimă, patinaj, schi) sunt angrenați în diverse competiții, oficiale sau amicale. Poftim, unii mai și muncesc în „Luna cadourilor”, nu stau la căldurică, acasă. Dacă era după mintea lui, după primele zile din decembrie, gata cu sportul, ura și la gară, ne vedem anul viitor.
A plecat în concediu de capul lui, deși nu avea dreptul
Că și cu legea e certat, dovedește felul cum, de la sine putere, a fugit în concediu de sărbători în Marea Britanie, unde e stabilit de mai bine de 15 ani. În mod normal, legea i-ar fi permis cel mult 4 zile de concediu, pentru perioada lucrată, 1 noiembrie-15 decembrie 2021.
Ori, el a plecat din Brașov din 15 decembrie până pe 6 ianuarie, când s-a prezentat senin, din nou, la muncă, după 3 săptămâni de absență. În mod normal, dacă avea bază legală, documentul de aprobare a concediului legal ar fi trebui să fie semnat de primarul Coliban sau de o persoană în drept.
La Resursele Umane din Primărie cazul este cunoscut, dar ținut la secret – ca multe altele, în așteptarea șefului (Allen Coliban), să se întoarcă din concediu. La Corona e liniște, e ceață, că vine aprobarea bugetului pentru 2022 și, Doamne ferește, să nu vină taifunul desființării, ca la fotbal.
Model de „bună practică” pentru directorii din instituțiile publice
Și dacă tot suntem la capitolul de concedii, că e clar că-i place viața departe de muncă, în afară de concediul legal, teoretic, directorul Coronei ar mai fi putut să mai apeleze la alte forme de concediu. Poate la unul medical, conform vechiului „diagnostic” din bătrâni: „Câte zilele lucrătoare toate oasele mă doar… e”. Că la un concediu de odihnă, după o lună și jumătate de muncă, chiar ar fi fost strigător la cer să se gândească.

Toată lumea a auzit de „viața în huzur” pe care o duce șeful de la Corona. Salariu de peste 6.000 de lei net, șofer la scară (șofer de lux în weekend, la evenimentele sportive), ioc proceduri de instituție publică în activitate și, bineînțeles, program de muncă după bunul plac.
Program care începe aproape zilnic, în stil de aristocrat britanic aflat în vacanță în România, la munte, la Brașov, cu ședințe de înot și gimnastică în apă, în piscina pentru copii din cadrul Bazinului Olimpic de la Sala Sporturilor.
În Primărie și instituții, șefi sau nu, funcționarii încep munca la ora 7:30 (vineri, zi scurtă) sau 8, iar conducătorul Coronei de la ora 8 își începe turele bazin, cam până pe la 9:30. Pesemne că în pachetul salarial de director „produced by USR” sunt prinse și servicii de întreținere personală, inclusiv cele de înot. Că la cum se observă în video, imposibil de bănuit că omul ar fi susceptibil de legitimarea ca înotăror masters (veteran) la secția de profil a Coronei.
Cum obrazul subțire cu cheltuială se ține, o locuință de serviciu, plătită de club (cea din blocul de pe Traian nu se ridică la nivelul de director) și o mărire de salariu (deplasările România-Marea Britanie, tur și retur, costă) sunt următoarele mutări așteptate de Radu Miclăuș.
Office corporate nu era bine: ședințele de baie deveneau publice
Să nu uităm de moftul pe care primarul Coliban i l-a satisfăcut, de a-i muta biroul personal și sediul clubului din administrativul Bazinului Olimpic la Sala Sporturilor, într-o încăpere cu vedere la stradă. Și cum a mințit primarul în ședința ordinară a Consiliului Local din 22 noiembrie 2021, susținându-și proiectul de hotărâre privind stabilirea sediului clubului Corona în incinta Sălii Sporturilor „D. Popescu-Colibași” la punctul 48 de pe Ordinea de zi suplimentară:
„Într-o decizie anterioară a Consiliului Local au fost alocate niște spații la Bazinul Olimpic, niște spații mici, improprii, fără ferestre, fără aer condiționat, și care prezintă o umiditate sporită. Spațiile nu au fost folosite niciodată până acum pentru activitatea clubului. Prin urmare, există spații la Sala Sporturilor, ar trebui corectată această decizie și să dăm posibilitatea personalului clubului să-și desfășoare activitatea acolo”.
Nu, domnule primar, spațiile alocate clubului erau conforme cu destinația ce le-a fost atribuită încă de la înființarea CSM Corona prin HCL, sunt curate, dotate cu instalație de aer condiționat, ba chiar au un hol de acces modern, cu pereți de sticlă, gen office corporate – poate așa înțelegeți mai bine, cu spații de așteptare.
În loc să vă trimiteți la fața locului unul dintre consilieri personali să vadă despre ce e vorba (așa cum îi trimiteți la înaintare de fiecare dată, să vă rezolve treburile), ați preferat să manipulați votul din CL Brașov și să vorbiți în necunoștință de cauză, să mințiți. N-ar fi dat bine ca angajații clubului să-l vadă dimineața cum înoată, sub privirile lor, pe șeful trimis de partid la sport, în timp ce ei muncesc – cam aceasta a fost treaba pe care ați făcut-o!
ÎN CURÂND!
Cum primarul Allen Coliban și consilierii locali USR au blocat, în 2021, un IMPORTANT PROIECT DE INFRASTRUCTURĂ SPORTIVĂ în municipiul Brașov, în care s-au investit bani publici de la bugetul local!

Doi „grei” din marile orașe, un primar și un președinte de Consiliu Județean au fost ARESTAȚI și CONDAMNAȚI PENAL definitiv pentru finanțările către FOTBAL și sport. „Rețeta” de finanțare a aplicat-o și Allen Coliban la Brașov, ce urmează?