
Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor trebuie revizuită în regim de urgenţă, spune deputatul PC Ion Diniță.
Acesta susține că, în forma actuală, legea fost adoptată mai mult pentru a sprijini firmele de asigurări, nu şi pentru a ajuta populaţia. „Consider că se impune introducerea în prevederile cadru ale actului normativ şi a incendiilor şi exploziilor, alături de formele de manifestare ale dezastrului, care provoacă daune construcţiilor cu destinaţia de locuinţă. În prezent, legea stipulează că locuinţele pot fi despăgubite doar în cazurile de dezastre naturale, respectiv cutremure de pământ, alunecări de teren sau inundaţii, dacă se manifestă ca şi fenomene naturale. Nu a fost luată în calcul o importantă parte a populaţiei României, care nu locuieşte în zone expuse într-un grad ridicat pericolului de cutremure de pământ sau alunecări de teren. Dacă tot plătesc asigurarea obligatorie a locuinţelor, locuitorii judeţului Braşov, spre exemplu, ar trebui să şi beneficieze de un sprijin minim în cazurile în care le iau foc casele, le explodează buteliile de aragaz sau gazul din conducte, nu doar să plătească şi să nu beneficieze de sprijin concret în cazul unui dezastru“, a precizat deputatul conservator.
Deşi plateşte o primă de asigurare comparabilă cu ce există pe piaţa asigurărilor, asiguratul beneficiază de foarte puţine riscuri, respectiv, aşa cum am mai arătat, doar cele catastrofice – pentru cutremure, alunecări de teren şi inundaţii naturale. La aceeaşi primă, pe piaţa asigurărilor sunt acoperite și pagibele provocate de incendiu, explozie, fenomene naturale, inclusiv grindina, răspunderea civilă etc.
De asemenea, deşi primele de asigurare se virează în contul PAID, instrumentarea daunelor, constatarea şi evaluarea prejudiciilor, precum şi stabilirea cuantumului despăgubirii se fac de către asiguratorul care a eliberat PAID. Practic, a fost pus la punct un sistem greoi de lucru, când o societate încasează banii şi o alta instrumentează dauna.
„În opinia mea, trebuie să efectuăm aceste modificări printr-o propunere legislativă pe care o avem deja în lucru, şi îmi exprim încrederea că noua formă va fi susţinută de către colegii deputaţi, iar în final vom vota o lege completă a asigurării obligatorii a locuinţelor“, a delcarat Diniță în plenul Camerei Deputaților.