Dilemă: unde sunt cartofii românești ieftini?

Dilemă: unde sunt cartofii românești ieftini?

Importurile de cartofi la preţuri de dumping, lipsa subvenţiilor, dar şi a unei strategii din partea Ministerului Agriculturii provoacă pierderi semnificative fermierilor români, dar şi o scădere a interesului pentru această cultură prin reducerea suprafeţelor cultivate cu cartofi în 2012.

„În toamna anului 2011 şi în iarna acestui an au intrat în România cantităţi mari de cartofi pentru consum, cu şi fără documente, dar şi de dimensiuni foarte mari, care sunt interzişi pentru consum în stare proaspătă în statele respective, exercitând astfel o concurenţă neloială faţă de producătorii interni”, a declarat pentru  Agerpres preşedintele Federaţiei Naţionale „Cartoful” din România (FNCR), Ioan Benea, care are o fermă de profil la Hărman.

Potrivit lui Benea, care este firesc să tragă spuza pe turta fermierilor români, acest fenomen a dus la scăderea dramatică a preţului cartofului pentru consum la fermierii români şi chiar la imposibilitatea valorificării acestui produs. Ce nu mai este de înțeles, în shcimb, este prețul cartofului. Pe de o parte, Benea se plânge de prețurile de dumping ale importatorilor, dar nici cartodul autohton nu apare pe piață la un preț competitiv.
„În primăvara acestui an cartoful de consum produs în România se vinde (unde??? – n.r.) cu preţuri foarte scăzute de 0,35 – 0,40 lei/kg TVA inclus, direct de la fermieri, dar şi aşa foarte mulţi agricultori au rămas cu cartofii în stoc. Din cauza indiferenţei cu care este tratată această cultură de către factorii de decizie din România vom ajunge să cumpărăm cartoful cu un euro/kg, aşa cum este preţul de vânzare în supermarketurile din Austria, Germania, Olanda sau Italia”, a explicat Ioan Benea.

Alte articole:   De astăzi RATBV reia cursa pe traseul 100!
Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate