Deputatul USR Victor Ilie, ironizat de presa centrală: Și mai râdeau de Dăncilă! VIDEO

Deputatul USR Victor Ilie, ironizat de presa centrală: Și mai râdeau de Dăncilă! VIDEO

Deputatul USR Victor Ilie a făcut o gafă uriașă, în timpul ședinței comune solemne a Senatului și Camerei Deputaților consacrată comemorării a 35 de ani de la Revolta Anticomunistă de la Brașov din 15 noiembrie 1987. 

Dacă în trecut râdeau de greșelile pe care le făcea Viorica Dăncilă și pe care le vânau cu perseverență, roata pare să se fi întors. „Râde ciob de oală spartă!” este o expresie care ar putea să se aplice cu brio în cazul celor de la USR, notează dcnews.ro.

În discursul său de comemorare a 35 de ani de la Revolta Anticomunistă de la Brașov, deputatul USR Victor Ilie a folosit total greşit termenul protestanţi, vorbind, de fapt, despre protestatari.

Aveam cinci ani când am văzut maşinile de intervenţie mergând spre a opri această revoltă, pentru a o înăbuşi cu pumni şi cu bătaie. Am auzit poveştile celor bătuți cu bestialitate de către miliţienii de atunci. Gândurile mele merg către cei ale căror vieţi au fost distruse, ca urmare a intervenției în forţă a regimului comunist. Au fost inclusiv, în zilele ulterioare revoltei, studenţi care au protestat şi au cerut ca protestanţii să nu fie omorâţi. Acei studenţi au fost exmatriculaţi şi trimişi înapoi în localităţile lor”, a spus Victor Ilie.

Alte articole:   Protest în Piața Victoriei faţă de modul în care se judecă dosarul accidentului de la 2 Mai: ”Justiţia nu este de partea noastră, ci pledează pentru apărarea vinovatului”

Ce nu știa deputatul USR?

Între protestanţi şi protestatari există o mare diferenţă, totuși.

PROTESTANT, -Ă, protestanţi, -te, s.m. şi f., adj. 1. S.m. şi f. Adept al protestantismului; reformat. 2. Adj. Care ţine de protestantism, privitor la protestantism. – Din fr. protestant.

PROTESTANTISM s. n. Nume dat în general doctrinelor religioase creștine care s-au desprins de catolicism în sec. 16 prin Reformă. Principalele ramuri ale protestantismului sunt: luteranismul, calvinismul și anglicanismul, din care au apărut și s-au dezvoltat alte secte, cu împărțirile și subîmpărțirile lor. Se deosebesc de ortodoxie și de catolicism prin următoarele: cred numai în autoritatea Sf. Scripturi, pe care fiecare poate s-o înțeleagă și s-o interpreteze cu ajutorul Sf. Duh, mântuirea se poate obține numai prin credință, nefiind nevoie de fapte bune; admit numai două taine: botezul și cuminecătura; resping cultul Maicii Domnului, al sfinților, al sfintelor moaște și al morților; resping postul, monahismul, celibatul preoților și ierarhia bisericească; cultul este simplu și se desfășoară în casele de rugăciune, unde oficiază pastorii, prezbiterii sau predicatorii desemnați de comunitate. ♦ Totalitatea bisericilor protestante. – Din fr. protestantisme.

Alte articole:   S-a deschis primul club de cheerleading din Brașov

PROTESTATAR, -Ă, protestatari, -e, adj. Care indică sau conţine un protest; de protest. ♦ (Adesea substantivat) Care protestează într-o împrejurare oarecare, care aderă la o acţiune de protest. – Din fr. protestataire.

De la minutul 14, Victor Ilie. În filmare mai apar deputatul PSD Marian Rasaiu și deputatul PNL Gabriel Andronache.

Distribuie dacă îți place!