Decizie majoră a CCR: prelungirea mandatelor primarilor, neconstituțională! Data alegerilor locale va fi stabilită de Parlament

Decizie majoră a CCR: prelungirea mandatelor primarilor, neconstituțională! Data alegerilor locale va fi stabilită de Parlament

Curtea Constituţională a României a stabilit, miercuri, că prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale este neconstituțională.

Instanța constituțională a invalidat atât OUG prin care erau prelungite mandatele primarilor, cât și legea prin care data alegerilor ar urma să fie stabilită de Parlament, nu de Guvern.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a anunţa că liberalii vor ataca la CCR propunerea legislativă care are ca obiect de reglementare prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cu cel mult şase luni de la data încetării stării de urgenţă, ca urmare a izbucnirii epidemiei de COVID-19. 

Pe 13 mai, Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat OUG privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cuprinse în perioada 2016 – 2020, cu amendamente.

„Mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc cu cel mult 6 luni de la data încetării stării de urgenţă sau stării de alertă”, stipulează proiectul.

Acesta mai prevede că procedurile privind organizarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale se iniţiază în termen de 6 luni de la data expirării duratei stării de urgenţă sau stării de alertă, iar data alegerilor se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 75 de zile înaintea votării.

Alte articole:   VIDEO Peste 80 de percheziţii în toată ţara, pe linia combaterii infracţiunilor economico-financiare

Sursa: Realitatea.net

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate