De ce la stat sunt salarii mai mari decât la privat. Explicație de ministru…

De ce la stat sunt salarii mai mari decât la privat. Explicație de ministru…

Ministrul Muncii Marius Budăi a anunțat când va fi aprobată Ordonața de Urgență privind majorările salariale ale bugetarilor și a explicat și care este cauza pentru care salariile bugetarilor sunt mai mari decât cele din mediu privat.

Impactul Ordonanţei de majorare a salariilor în sectorul bugetar este de puţin peste 2 miliarde de lei până la sfârşitul acestui an, a anunţat, luni, ministrul Muncii, Marius Budăi.

„Impactul este de puţin peste 2 miliarde de lei, dar impactul la leuţ îl putem afla după prima lună de plată pentru că mai sunt posturi vacante neocupate”, a precizat ministrul la Digi 24.

În ceea ce priveşte diferenţa între salariile medii din sectorul de stat şi cel privat, Marius Budăi a arătat, din nou, că în România încă se practică acea situaţie în care plata angajaţilor pe hârtie este 2 lei, iar în mână 5 lei.

„În România încă se practică, din păcate, şi lucrătorii se complac în această situaţie, plata cu 2 lei pe hârtie şi 5 lei în mână. Dacă vom avea un cost real trecut pe hârtie alta va fi diferenţa”, a precizat sursa citată.

Alte articole:   VIDEO O balenă a răsturnat o barcă de pescuit în largul coastei New Hampshire. Două persoane au căzut peste bord

Budăi a negat orice intenţie de naţionalizare a Pilonului II de pensii

„Trebuie să avem o consultare cu cei de la ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară n.r) pentru că acolo sunt specialiştii şi vom veni cu nişte măsuri. Controversele legate de declaraţiile mele au fost create în mod artificial de unii colegi din politică. Aceştia îşi doresc să mai iasă la suprafaţă cu câte ceva şi neavând ceva plauzibil, pozitiv, încearcă să facă subiect din nimic. Nu s-a discutat niciodată despre o naţionalizare a Pilonului II, a fost un subiect fals”, a subliniat ministrul Muncii.

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a publicat în 17 august, în transparenţă decizională, o nouă variantă a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care prevede că toţi bugetarii care nu au ajuns încă la salariile prevăzute în grila din 2022 a Legii Salarizării vor primi o pătrime din diferenţa între suma prevăzută în această grilă şi salariile în plată.

Alte articole:   Adrian Veştea: Am semnat proiectul de hotărâre a Guvernului privind aprobarea stemei municipiului Brașov

Majorările salariilor

Potrivit documentului, aplicarea acestor prevederi se va face cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget, pe fiecare ordonator principal de credite.

Prima variantă a proiectului, publicată în transparenţă în 6 august, prevedea că personalul din cadrul Institutului Naţional de Statistică precum şi din cadrul direcţiilor regionale şi judeţene de statistică beneficiază, începând cu luna august 2022, de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022.

Totodată, varianta iniţială a proiectului de act normativ acorda o majorare a salariului de bază cu 15% pentru complexitatea muncii pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul Ministerului Culturii şi Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, personalul din cadrul instituţiilor aflate din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, precum şi al serviciilor publice deconcentrate ale acestor ministere, şi personalul din cadrul Institutului Naţional de Statistică precum şi din cadrul direcţiilor regionale şi judeţene de statistică.

Proiectul mai propunea ca personalul prevăzut la art.5 alin.(1) din O.U.G. nr.155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, cu modificările şi completările ulterioare, să beneficieze de majorarea salariului de bază, soldei de funcţie/salariului de funcţie, indemnizaţiei de încadrare cu până la 50%.

Proiectul de act normativ ar putea fi adoptat de Guvern în această săptămână, potrivit ministrului Finanţelor, Adrian Câciu.

„Cred că Ordonanţa va fi aprobată săptămâna viitoare. Restul de măsuri privind sporurile a rămas să fie analizate separat şi să se vină, totuşi, cu o abordare integrată la nivel de întreg aparat bugetar pentru a nu crea noi inechităţi. Sporurile sunt mai sensibile decât salariul de bază… La acest moment decizia a fost ca recuperarea să fie de doar 1/4 la cei care au înregistrat diferenţe faţă de grila 2022„, a menţionat Câciu săptămâna trecută.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate