Centrul cultural Reduta şi Societatea de Literatură şi Artă „Darie Magheru“ îl comemorează miercuri, 26 octombrie 2011, orele 16.00-18.00, pe scriitorul Darie Magheru. Evenimentul va fi deschis de sora scriitorului, Olga Lascu.
Timp de două ore vor avea loc o serie de momente artistice care evocă activitatea ilustrului om de culutră braşovean.
Cine este Darie Magheru?
La 25 octombrie 1923, în Lunca Câlnicului, s-a născut Darie Magheru (decedat în ziua sa de naștere – 25 octombrie 1983 – la 60 de ani). Copilăria și-a petrecut-o la Săcele, județul Brașov unde a urmat școlile elementare, primare și mai târziu liceul. În 1941 – în plin război – s-a înscris la Academia Regală din București studiind artele dramatice ca mai târziu să-și continue studiile la Institutul de Teatru Matei Millo din Iași.
Printre profesorii lui se numără: Ion Manolescu și George Vraca. După absolvirea studiilor este actor dramatic la teatrele din Ploiești – sub conducerea lui Toma Caragiu -, Arad, Botoșani și în cele din urmă la Brașov unde… „întotdeauna m-am simțit acasă”.
Prin rolul lui „Ion” din „Năpasta” (dramă în două acte de Ion Luca Caragiale) își câștigă admirația și prietenia actorului și poetului Emil Botta, iar mai târziu (1957 cu poemul dramatic „Eu, meșterul Manole”) elogiul lui Gellu Naum. La 30 de ani (între 1959 și 1951) este arestat și deținut politic.
În urma unui raport distrugător al mai tânarului om politic, scriitor și scenarist Petre Sălcudeanu este – în 1960 – exclus din Uniunea Scriitorilor, filiala Brașov. Cu toate că mai târziu este repus în vechea lui poziție, această excludere îl urmărește întreaga viață.
Spirit extrem de polemic atrage nu numai atenția securității ci și atenția – nu neapărat pozitivă – a colegilor brașoveni din jurul revistei „Astra”, sub conducerea poetului transilvan Vasile Copilu-Cheatră. În felul acesta reușește să se marginalizeze, fapt care a culminat cu moartea sa (la 23 octombrie 1983) considerată – în mod speculativ – de unii ca fiind „dubioasă”.
Municipiul Săcele i-a dedicat numele unei străzi unde funcționează și „Casa Memorială” Darie Magheru.
autobiografie
…in satul meu cresc plopii, infometati de cer, …. vin seara curcubee sub stresini de s-adapa… …. eu m-am nascut cind toamna, prin lunci, batran oier mina din urma codrii sa-i culce lung pe apa…
si de te-am vrut cu setea ce-n lujer isca muguri, dind buzna de pe creanga si sfredelind inaltul , .. azi vinul carnii tale-plinit in trup ca-n struguri – . .. .. l-o bea , in fapt de seara , cu buze arse , altul !
ca mi-au crescut, ca spinii la margine de laz, …… rasurile din suflet, amara matraguma… ………. astept ftizia ploii sa-mi scuipe in obraz, …………. s-atirn de-un plop in noapte si sa ma linga luna.
autobiografie | |||||||||
…in satul meu cresc plopii, infometati de cer, …. vin seara curcubee sub stresini de s-adapa… …. eu m-am nascut cind toamna, prin lunci, batran oier mina din urma codrii sa-i culce lung pe apa…
si de te-am vrut cu setea ce-n lujer isca muguri, dind buzna de pe creanga si sfredelind inaltul , .. azi vinul carnii tale-plinit in trup ca-n struguri – . .. .. l-o bea , in fapt de seara , cu buze arse , altul ! ca mi-au crescut, ca spinii la margine de laz, …… rasurile din suflet, amara matraguma… ……….. astept ftizia ploii sa-mi scuipe in obraz, …………. s-atirn de-un plop in noapte si sa ma linga luna… |