Curtea de Apel din Napoli a dispus predarea lui Darius Vâlcov autorităţilor române

Curtea de Apel din Napoli a dispus predarea lui Darius Vâlcov autorităţilor române

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat că, joi, Curtea de Apel din Napoli a dispus predarea lui Darius Vâlcov autorităţilor competente ale României, în executarea mandatului european de arestare.

Curtea de Apel din Napoli a dispus, joi, predarea lui Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina şi ministru al Finanţelor, autorităţilor competente ale României, a anunţat ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu.

Hotărârea nu este definitivă, transmite News.ro.

Alina Gorghiu a făcut şi precizări legate de situaţia persoanelor condamnate penal care se sustrag executării pedepsei în România.

„Astăzi (n.r.-joi), Curtea de Apel din Napoli a dispus predarea lui Darius Bogdan Vâlcov autorităţilor competente ale României, în executarea mandatului european de arestare emis la 3 mai 2023 de către Tribunalul Bucureşti în dosarul penal referinţa 2018/2015, pentru executarea pedepsei de 6 ani închisoare aplicată acestuia prin sentinţa 74 din 8 februarie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, devenită executivă în urma deciziei penale a aceleiaşi Înalte Curţi 38/2 mai 2023, pentru infracţiunile de trafic de influenţă şi spălare de bani săvârşite în România în perioada 2009-2013″, a transmis Alina Gorghiu.

Potrivit acesteia, hotărârea nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile, la Curtea de Casaţie a Italiei.

Alina Gorghiu arată că Vâlcov s-a predat autorităţilor italiene în 23 mai, în Napoli, iar, conform legislaţiei italiene, având în vedere locul predării, a fost atrasă competenţa Curţii de Apel Napoli, instanţa de executare italiană nedispunând arestarea provizorie în vederea predării, fiind lăsat în libertate, sub supraveghere.

Legat de situaţia persoanelor condamnate penal care se sustrag executării pedepsei în România, ministrul Justiţiei spune că „este cunoscut că sunt foarte puţine persoane condamnate în România care folosesc jurisdicţii străine şi prevederi din legislaţia altor state, pentru a nu executa pedeapsa în România„.

„Este importantă consolidarea cooperării judiciare. România nu este un caz singular. Şi alte state din UE se confruntă cu situaţii similare. Vă asigur că suntem activi, implicaţi în soluţionarea acestei probleme. Procedura de emitere şi executare a mandatului european de arestare este una exclusiv judiciară, atribuţiile în acest domeniu fiind ale instanţelor de judecată. Atribuţiile Ministerului Justiţiei se referă doar la facilitarea comunicării, asistării şi sprijinirii autorităţilor judiciare române şi străine la emiterea şi executarea MEA (mandatului european de arestare)”, a declarat Alina Gorghiu, citată în comunicat.

Amintim că, Darius Vâlcov este pe lista celor aproape 900 de persoane care se sustrag arestării preventive ori executării pedepsei închisorii, date în urmărire internaţională de poliţiştii români.

https://newsbv.ro/2023/07/19/fagaraseanca-alina-bica-pe-lista-fugarilor-celebri-ai-romaniei/

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate