Curtea de Apel Brașov începe audierea martorilor în dosarul retrocedării ilegale a pădurilor din județul Bacău

Curtea de Apel Brașov începe audierea martorilor în dosarul retrocedării ilegale a pădurilor din județul Bacău

Astăzi, la Brașov începe procesul prin care peste 43.000 de hectare de păduri retrocedate ilegal ar putea reveni în proprietatea statului.

Curtea de Apel Braşov începe astăzi audierea martorilor în dosarul retrocedării ilegale a 43.227 de hectare de pădure din judeţul Bacău.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva consideră că acest proces reprezintă o şansă pentru readucerea în patrimoniul statului a acestei suprafeţe, cu o valoare estimată de circa 300 milioane de euro.

„Judecătorii Curții de Apel Brașov urmează să audieze vineri martori cheie în acest dosar de corupție, precum cei doi colegi ai judecătorului Tribunalului Covasna care a retrocedat ilegal cele peste 43.000 de hectare, grefierul care a participat la ședința de judecată din 3 aprilie 2012 când s-a produs retrocedarea ilegală, precum și fostul deputat Ioan Adam, care a declarat că președintele completului de judecată a condiționat soluționarea dosarului în favoarea lui Paltin Gheorghe Sturdza în schimbul sumei de 50.000 euro, din care 10.000 euro au fost luați de către judecător, așa cum rezultă din probe”, menționează într-un comunicat Romsilva.

În anul 2018, președintele completului de judecată din cadrul Tribunalului Covasna, care a retrocedat ilegal cele 43.227 hectare de pădure, a fost condamnat de către judecătorii Înaltei Curți de Casație si Justiție la pedeapsa închisorii de 3 ani. După o decizie a Curții Constitutionale a României, soluția de condamnare cu executare pentru luare de mită a fost anulată de către completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție și întregul dosar a fost trimis în rejudecare.

Alte articole:   Aurelian Pavelescu la „Culisele Zilei cu Sebastian Dan”

Dosarul de corupție a ajuns la Curtea de Apel Brașov, ca urmare a faptului că inculpații cu înalte funcții de demnitari publici au renunțat la acestea, pentru a nu mai fi judecați de către Înalta Curte de Casație si Justiție. 

“Reîntors în camera preliminară la Curtea de Apel Brașov, după cinci ani de judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție, la termenul din 29 septembrie a fost pusă în discuție calitatea procesuală de parte civilă vătămată a Romsilva și a Direcției Silvice Bacău, însă cererile au fost respinse, deși plângerea penală în urma căreia a fost deschis dosarul penal a fost formulată în data de 3 august 2012 chiar de către Directia Silvică Bacău, adminstratorul celor 43.227 hectare de pădure. Menţionăm că juriştii Direcţiei Silvice Bacău şi ai Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva au fost prezenţi în toate fazele procesuale ale dosarului de retrocedare şi al acestui dosar de corupţie. Prin scoaterea în afara cadrului procesual a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva şi a Direcţiei Silvice Bacău, au fost eliminate importante pârghii ale statului împotriva unor astfel de decizii ilegale”, notează Romsilva.

Regia Naţională a Pădurilor administrează pădurile aflate în proprietatea publică a statului român, aproximativ 48% din totalul pădurilor la nivel naţional, asigură servicii silvice pentru circa un milion de hectare păduri aflate în alte forme de proprietate, şi are circa 16.500 de angajaţi la nivelul celor 41 de direcţii silvice, administraţiile a 22 de parcuri naţionale şi naturale şi a celor 12 herghelii de stat.

Alte articole:   Nicu Alifantis, Ducu Bertzi şi Vasile Şeicaru la Festivalul Național de Folk „Vama de la munte”. Programul evenimentului
https://newsbv.ro/2020/11/02/peste-43-000-hectare-de-padure-retrocedate-ilegal-ar-putea-fi-readuse-in-patrimoniul-statului-si-in-administrarea-romsilva/

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate