Cum se vor desfășura examenele naționale în localitățile carantinate. Precizările ministrului Educației

Cum se vor desfășura examenele naționale în localitățile carantinate. Precizările ministrului Educației

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a declarat că elevii vor susține examenele naționale, indiferent de cum va evolua situația pandemiei de coronavirus, chiar și în localitățile carantinate.

Sorin Cîmpeanu a declarat, luni seară, la Digi24, că în situația în care vor fi localități carantinate, autoritățile vor emite derogări de la restricții pentru ca elevii din clasele terminale să poată susține Evaluarea Națională și Bacalaureatul.

„Dacă totuşi, în perioada examenelor naţionale, vom avea localităţi carantinate, am iniţiat deja discuţiile cu CNSU în vederea obţinerii unei derogări, unei excepţii, sigur, cu respectarea accentuată a regulilor de protecţie sanitară, dar care să permită elevilor, oricărui elev din această ţară să meargă să susţină Evaluarea naţională sau Bacalaureatul pentru că sunt examene esenţiale, determinante pentru viitorul fiecărui elev”, a declarat Sorin Cîmpeanu, luni seară, la Digi 24.

Întrebat dacă este posibil să se organizeze două sesiuni ale acestor examene, ministrul a spus că nu ia în calcul organizarea unei sesiuni speciale pentru elevii cu probleme medicale, după ce anul trecut această sesiune „nu a ajutat cu nimic”.

“N-a ajutat cu nimic cea de-a doua sesiune. În prima sesiune de Bacalaureat au fost identificați 3 elevi care aveau temperatura de peste 37,3 grade Celsius. Până la urmă nu s-a confirmat că ar fi fost pozitivi. Nu sunt adeptul unei organizări. Dacă va fi nevoie, vom lua în considerare acest lucru.

Obiectivul este să organizăm examenele naționale la datele planificate, pentru a asigura predictibilitatea, cu prezență fizică pentru a asigura relevanța și cu o tematică adaptată specificului acestui an școlar care a fost total atipic”, a afirmat Cîmpeanu.

El a arătat că orice elev din anii terminali va putea participa la aceste examene finale, argumentând că în cel mai “dezastruos” scenariu de carantină se vor putea găsi soluții pentru ca elevii să susțină examenele naționale.

„Orice elev de clasa a VIII-a va putea susține examenul de Evaluare Națională, orice elev de clasa a XII-a va putea susține Bacalaureatul. Susținem organizarea examenelor naționale la datele planificate și cu prezență fizică. Depinde de situația de facto.

Teoretic vorbind, putem lua în calcul cea mai dezastruoasă situație în care să avem foarte multe localități carantinate. Chiar și în această situație vom analiza în ce măsură se poate gestiona riscul epidemiologic, având în vedere importanța acestor examene naționale pentru a putea face o derogare pentru zilele în care se organizează aceste examene naționale. Eu rămân optimist că nu vom fi în acea situație”, a declarat oficialul din Guvern.

Sorin Cîmpeanu a precizat că în jur de 33% dintre angajaţii din învăţământ – 50% dintre cadrele didactice – sunt vaccinaţi şi că dacă vor mai fi doritori angajaţi din învăţământ există disponibilitatea din partea autorităţilor să continue vaccinarea acestora în „centre dedicate”.

Alte articole:   Fundația Conservation Carpathia a lansat a doua ediție a programului Junior Ranger

Înscrierile pentru Evaluarea Națională vor avea loc în perioada 7 – 11 iunie 2021.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

https://newsbv.ro/2021/03/08/ministerul-educatiei-clarifica-modul-de-functionare-in-scenariul-rosu-a-claselor-terminale/
Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate