Cum fură hoţii banii și datele personale de pe card, profitând de epidemia de coronavirus

Cum fură hoţii banii și datele personale de pe card, profitând de epidemia de coronavirus

Hoții moderni au dobândit o nouă specializare: buzunaritul digital, pentru că astăzi banii sunt virtuali, stocați mai mult pe carduri, mai ales acum când situația ne impune să facem cumpărături online. Astfel, experții atrag atenția asupra acestui fapt și vin cu soluții pentru a nu cădea victime infractorilor.

Atenție la aplicațiile pe care le utilizați prin intemediul telefonului mobil! Experții atrag atenția că atacatorii cibernetici încearcă în acest moment să profite de epidemia de coronavirus pentru a vă sustrage datele personale, potrivit capital.ro

Troianul bancar Ginp, care a dobândit capacitatea de a insera mesaje text false în aplicațiile SMS obișnuite în martie, a dobândit acum o nouă funcționalitate – una care profită de pandemia de coronavirus din acest moment, atrag atenția cei de la Kaspersky.

Astfel, odată ce este descărcat pe telefonul victimei, troianul Ginp poate primi o comandă de la atacator pentru a deschide o pagină web intitulată “Coronavirus Finder”, care pretinde că, în apropiere, există persoane infectate cu COVID-19.

”Sunt vizate victime din mai multe țări”

Pentru a vedea unde se află acești indivizi, victimei i se solicită să plătească 0,75 euro. Dacă victima este de acord, aceasta ajunge mai departe pe o pagină de plată. Cu toate acestea, după ce datele de plată sunt introduse, victima nu este taxată cu suma respectivă și nici nu primește informații despre cei “infectați”, potrivit aceleiași surse.

În schimb, informațiile personale și detaliile cardului sunt transmise atacatorilor cibernetici.

Ginp este un troian care a evoluat rapid de la prima sa apariție, dobândind constant noi capacități de infectare.

În plus, desi în trecut, țintele au fost în primul rând rezidenți ai Spaniei, numele acestei ultime versiuni ne sugerează că atacatorii intenționează să vizeze și alte țări.

”Primul troian care profită de epidemie”

“Atacatorii cibernetici au încercat, de luni de zile, să profite de criza Coronavirus, lansând atacuri de phishing și creând malware pe această temă. Este prima oară, însă, când vedem un troian bancar care încearcă să profite de pe urma unei pandemii. Este alarmant, mai ales că Ginp este un troian atât de eficient. Încurajăm utilizatorii de Android să fie deosebit de vigilenți în acest moment – pop-up-urile, paginile web necunoscute și mesajele spontane despre coronavirus ar trebui să fie privite întotdeauna cu un ochi critic,” spune Alexander Eremin, expert în Securitate cibernetică la Kaspersky, citat de capital.ro.

Soluții solide anti-virus

Pentru a reduce riscul de a fi expus la Ginp sau la alți troieni bancari, experții Kaspersky recomandă descărcarea doar de aplicații oficiale de pe Android Store.

Ei vă sfătuiesc să nu dați click pe link-uri suspecte și nu să dezvăluiți niciodată informații personale, cum ar fi parolele sau detaliile cardului de credit.

De asemenea, este bine să instalați o soluție antivirus solidă pe telefon.

Kaspersky este o companie globală de securitate cibernetică fondată în 1997. Informațiile vaste despre amenințările cibernetice și experiența în securitate IT deținute de Kaspersky se materializează în mod constant în soluții de securitate și servicii de ultimă generație pentru a proteja companiile, infrastructura critică, autoritățile guvernamentale și utilizatorii individuali din toată lumea.

Distribuie dacă îți place!