Ce este un mit?

DEX-ul ne spune că este “povestire fabuloasă cu caracter sacru care cuprinde credințele unui popor despre originea Universului și a fenomenelor naturii, despre zei și eroi legendari” în timp ce unele culturi ne vor spune că miturile sunt povești reale transmise din generație în generație.
Oricare ar fi percepția ta despre mituri, un lucru este cert – ele au avut o pondere substanțială în cultura omenirii de la începuturile timpurilor. Fie că vorbim despre mituri pragmatice, cum ar fi “fulgerul nu lovește de două ori în același loc”, sau despre mituri nișate, cum ar fi instrucțiuni cu privire la intrarea corectă într-un cazino, acestea pot fi găsite peste tot.
Care este adevărată utilitate a miturilor?
Pe lângă rolul de a ne amuza și a ne ocupa timpul, miturile au și o utilitate concretă.
Joseph John Campbell a fost un profesor american de literatură, expert în mitologie și religie comparativă. Acest om și-a petrecut întreaga viață studiind și înțelegând miturile din toate culturile lumii.
În cea mai cunoscută carte a sa, Eroul cu o mie de chipuri, acesta afirmă că “fiecare mit este un simbol psihologic. Narațiunea și imaginile lui sunt făcute pentru a fi analizate, prin urmare, nu literal, ci metaforic”.
Care este adevărata utilitate a miturilor? Acestea au fost concepute pentru a ne ajuta să pricepem lucruri care sunt prea greu de procesat, pentru a ne îndruma să ne cunoaștem propria minte și de a ne înțelege aproapele.
Istoria mitului lui Dracula
Deși fiecare român și aproape fiecare străin știe despre Dracula, puțini oameni cunosc istoria din spatele poveștii.
Bram Stoker, un autor irlandez din secolul al XIX-lea, a fost interesat de cultura românilor din Valahia și Moldova și astfel a învățat despre istoria lui Vlad Țepeș. Inspirat fiind de grozăviile relatate despre domnitor, a decis să își bazeze personajul principal, Dracula, pe vestitul lider.
Se pare că alegerea numelui nu este întâmplătoare – cu 400 de ani înainte, însuși Vlad folosea această poreclă pentru a se semna în anumite corespondențe și documente oficiale, fiind fiul renumitului conducător Vlad II Dracul.

Întrebarea este…
De ce tocmai Dracula?
În afară de câștigurile financiare ce au urmat ani după publicarea cărții lui Stoker, datorită fluxului mare de străini veniți în România, de ce mitul lui Dracula a rămas puternic înrădăcinat în cultura noastră și nu altele? Cu siguranță vrăjitoarele, Solomonar sau vârcolacii ar fi putut contribui la fel de bine la turismul românesc.
Ei bine, se pare că mitul lui Dracula nu este atât de departe de adevăr pe cât credeam.
Istoria lui Vlad
Vlad Țepeș a domnit între anii 1448 și 1476, fiind considerat unul dintre cei mai importanți domnitori din istoria României. Deși principiile lui nu erau înțelese sau agreate de toată lumea, nimeni nu poate contesta că tăria sa de caracter și determinarea lui au condus spre o dezvoltare profundă a Țării Românești.
Unul dintre cele mai populare evenimente prin care a rămas în istorie este Bătălia de la Târgoviște (16/17 iunie 1462), împotriva Imperiului Otoman, cunoscută popular ca și Atacul de noapte.
Domnia lui Vlad Țepeș a fost atât de relevantă, încât până în ziua de azi, publicațiile de pretutindeni călătoresc în România pentru a-i înțelege mai bine istoria.
Iar aici intervine rolul lui Dracula
Asemănător domnitorului Țării Românești din secolul al XV-lea, chiar și Dracula are „fanii” săi. Pe lângă sutele de adaptări scrise și audio-vizuale ale acestei povești, personajul lui Bram Stoker are admiratori în toată lumea. Carisma sa, mișcările calculate și misterul ce îl înconjoară reprezintă surse de creativitate pentru mulți oameni.
Aceasta este utilitatea mitului – de a se inspira din realitate, dar de a relata o poveste mai interesantă, mai ușor de împărtășit, mai învăluită în mister. Astfel, oamenii pot fi impresionati și motivați prin prisma relatărilor.
Iliada și Odiseea, Edda și Methamorphoses nu sunt doar povești, ci istorie reinterpretată, o istorie pe gustul tuturor.