Contribuția la pilonul II de pensii va crește. Cum afli cât ai cotizat și când poți primi banii

Contribuția la pilonul II de pensii va crește. Cum afli cât ai cotizat și când poți primi banii

Nivelul de contribuție la pilonul II de pensii va crește la 4,75%. Această măsură este prevăzută în noul program de guvernare.

În principiu, se vrea o majorare a contribuției de la 3,75% în acest moment, la 4,75%. Contribuția la sistemul de pensii administrat privat are caracter obligatoriu în momentul în care o persoană cu vârsta de până la 35 de ani își începe activitatea profesională.

Pentru cei cu vârste între 35 și 45 de ani, care contribuie la sistemul public de pensii, aderarea este opțională.

Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a vorbit al Digi24 despre  cum se poate opta pentru un administrator de pensii, ce riscuri implică și cum se pot afla mai multe informații privind contribuțiile și randamentele.

„Sistemul pensiilor private a avut în ultimele 12 luni o evoluție pozitivă și așa a fost pe toată durata de funcționare a pilonului 2. Datele la final de septembrie arată că pilonul II a acumulat că pondere în PIB spre 8%, ceea ce o contribuție substanțială la PIB. . Sunt investiții cu riscul cel mai mic, cu performanță cea mai bună”, a explicat, la Digi24, Daniel Apostol.

Ce reprezintă contribuția la fondul de pensii administrat privat

Contribuţia la fondul de pensii administrat privat este parte din contribuţia individuală de asigurări sociale datorată la sistemul public de pensii. La pilonul II (pensia administrată privat) ajung 3,75% din baza de calcul (venit brut lunar).

Alte articole:   Încă o zi cu temperaturi extreme. Cod roşu de caniculă, în judeţul Braşov

Aderarea la sistemul privat de pensii obligatorii nu implică obligaţii financiare suplimentare;

Participantul poate decide să se transfere la un alt fond de pensii, dar doar după plata primei contribuții. Transferul se face gratuit după cel puțin doi ani de la aderarea la acel fond. Anual, administratorul fondului trebuie să îl informeze pe participant în legătură cu situația contului său.

Cum afli valoarea totală a cotizației

De asemenea, Daniel Apostol spune că există un link pe site-ul ASF unde poți vedea care este valoarea totală a cotului.

„Pe site-ul ASF este un link dedicat celor interesați, pentru pilonul II și III, cei interesați intră acolo, își aleg sertarul cu informațiile necesare, cer și primesc informații cu privire la valoarea cumulată a contribuției. La pilonul 2, situația stă puțin diferit față de pilonul III, unde contribuția e voluntară.

Îndemnul meu e că oamenii să verifice ce se întâmplă cu banii lor, să își aleagă fondul de pensii, să se mute pentru că au libertatea asta în funcție de datele pe care le obțin. Să se responsabilizeze privind această contribuție”, a mai precizat reprezentantul ASF.

Cum alegi un fond de pensii

Alte articole:   Cetatea Râșnov intră într-o nouă etapă de restaurare

În funcție de performanțe, fiecare participant poate alege un fond de pensii administrat privat; pe site-ul ASF sunt afișate listele administratorilor și randamentele fondurilor. Opțiunea pentru un fond de pensii administrate în mod privat trebuie făcută în decurs de 4 luni de la data angajării. Cei care nu au ales în acest termen sunt repartizați aleatoriu.

„Alegerea fondului de pensii trebuie să se facă în deplină cunoștință de cauză cu privire la randamentele fondului și la profilul de risc al participantului. De asemenea, pe site-ul ASF, la secțiunea Informații privind pensiile private, există o prezentare generală a tuturor celor șapte fonduri de pensii administrate privat, inclusiv a performanțelor lunare ale acestora. Cetățenii își pot face o idee despre performanțele acestora și pot solicita fondurilor de pensii informații suplimentare care să îi ajute să se pronunțe. Compania trebuie să își țină clienții la curent anual și să îi informeze cu privire la valoarea activului net, profitabilitatea și performanța”, a adăugat Daniel Apostol.

Cum se face plata banilor

Valoarea netă a averii personale (suma adunată) poate fi cerută de la data la care îndeplinești cerințele de pensionare în sistemul public de pensii pentru limită de vârstă. Modalitățile și clauzele de pensionare privată vor fi cuprinse în normele din viitoarea lege cu privire la plata de pensii private.

Alte articole:   Peste 30 de milioane de euro pentru modernizarea și extinderea rețelelor de apă din Săcele. Listra străzilor

La ora actuală, la cerere, beneficiarul primește suma cuvenită sub formă de plată unică sau în rate, eșalonate pe o perioadă de maximum 5 ani. În cazul unui deces, respectiva cotizație revine urmașilor (moștenitorilor).

„Suntem în elaborarea legii de plata a pensiilor private care a va defini procedurile și calendarul. Suma acumulată va fi cerută de beneficiar la dată îndeplinirii condițiilor legale de pensionare. Dacă între timp intervine un eveniment dramatic, moștenitorul celui care a contribuit va primi acea contribuție. Dacă e și el la vârstă pensionării va beneficia și el. Dacă e încă în câmpul muncii, contribuția va fi arondată propriilor contribuții. Legea de plata va lămuri pe fiecare situație în parte cum se va putea intră în posesia acumulărilor acestor economisiri pe termen lung. Sfatul meu e să ne uităm unde sunt banii, să fim informați, pentru că trebuie să știm ce se întâmplă cu cei 3.75% din munca noastră”, conform lui Apostol.

Reprezentantul ASF dă asigurări că nu se va pierde nici un singur ban din fondul de pensii privat, mai ales că statul garantează pentru acest sistem.

Sursa: Digi24.ro.

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate