Constantin Niţă, fost ministru al Energiei: Urdăreanu m-a suspectat de prostie. E imposibil ca un om inteligent să ia bani unde sunt zeci de camere de luat vederi

Constantin Niţă, fost ministru al Energiei: Urdăreanu m-a suspectat de prostie. E imposibil ca un om inteligent să ia bani unde sunt zeci de camere de luat vederi

Fostul ministru al Energiei Constantin Niţă a fost audiat, marţi, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, acesta declarând că nu a luat bani de la denunţătorul din dosar. Niţă a spus la ÎCCJ că Tiberiu Urdăreanu l-a suspectat de prostie când a spus că ar fi primit bani la un hotel.

„L-am cunoscut pe Urdăreanu prin intermediul unui om de afaceri, Bogdan Nicolau. Am avut mai multe discuţii cu el la sediul din Calea Plevnei. Fiind un om de afaceri puternic, am apreciat că este bine să am o relaţie amiabilă cu un om de talia lui. M-am întâlnit şi la hotel Raddison unde eu stăteam şi am avut discuţii pe diverse proiecte. Am vrut sa facem o companie privind semnătura electronică apoi cu aeroportul din Braşov aveam un interes politic iar acesta dispunea de mijloacele necesare proiectului şi despre managementul traficului la Braşov. Şi eu aveam nevoie de un feedback din partea oamenilor de afaceri. În septembrie 2012, atât Urdareanu cât şi Nichita mi-au solicitat să le faciliteze o întâlnire. Nichita ştia că în Bucureşti exista un asemenea proiect şi voia să-l implementeze la Iaşi. Întâlnirea a avut loc. Pe Nichita îl ştiam din 2005 când a devenit primar de Iaşi. (..) Asta este implicarea mea”, le-a spus fostul ministru judecătorilor.

Alte articole:   VIDEO Echipa „BlueStreamline” a Universităţii Transilvania lansează astăzi Monopostul BS24 cu care va participa la competiţii internaţionale

În ceea ce îl priveşte pe omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, denunţător în dosar, Constantin Niţă le-a spus magistraţilor că nu s-a întâlnit şi nici nu a avut discuţii telefonice cu acesta până în martie 2013.

„El a venit în Poiana Braşov la un amic al sau, Dan Fischer, care avea un proiect imobiliar acolo. Dorea să-şi cumpere o vila în Poiană, mi-a zis ca vrea sa participe la licitaţia de la Iaşi şi în acest context am vorbit şi de proiectul pe care îl avea la Braşov şi mi-a cerut să-i recomand o persoană cu care să discute despre afacerile din Braşov. L-am recomandat pe Mihai Ghirda. I-am zis lui Ghirda că o să-l contacteze cineva şi după două săptămâni mi-a zis că s-au înţeles pentru un anumit mod de colaborare. Nu m-am interesat ce suma avea contractul, obiectul, ce companie. N-am ştiut că Ghirda a dat altei firme contractul încheiat cu UTI. Nu m-a interesat aspectul. Urdăreanu nu mi-a spus că ar fi vrut o legătură cu Iaşiul. Nu ştiam că contractul a fost fictiv. Am fost înregistrat ambiental când îl întrebam pe Ghirda dacă şi-a rezolvat problema. Avea un dosar la Iaşi. Niciodată nu i-am solicitat 5% lui Urdareanu pentru contractul cu Iaşiul. Nici nu este uzual. În legătură cu suma pe care Urdareanu spune că mi-a dat-o, este imposibil ca un om inteligent să ia bani într-un hotel cu zeci de camere de luat vederi. Urdareanu m-a suspectat de prostie dacă a putut să spună asta”, a mai spus Constantin Niţă.

 Judecătorii au anunţat că cercetarea judecătorească s-a finalizat, urmând ca la termenul din 9 mai să aibă loc dezbaterile. Fostul ministru al Energiei, Constantin Niţă, este cercetat sub control judiciar pentru trafic de influenţă.

„În cursul anului 2013, Niţă Constantin, deputat în Parlamentul României şi, la data faptei, ministru al Energiei, i-a solicitat unui om de afaceri (denunţător) un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de societatea comercială a acestuia cu primăria unui municipiu. Comisionul a fost pretins de Niţă Constantin în schimbul exercitării influenţei sale asupra primarului de municipiu şi a promisiunii că interveni pe lângă acesta pentru a-l determina să agreeze semnarea şi buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri”, susţine DNA.

Alte articole:   Accident, acum, pe DN1. O femeie a fost rănită

Comisionul de 5% din valoarea contractului însemna aproximativ 3,4 milioane de lei , bani pe care i-ar fi solicitat atât cash cât şi printr-un contract de consultanţă fictiv, încheiat de omul de afaceri cu o persoană apropiată lui Constantin Nită, susţin procurorii. În luna iulia a anului 2013, Constantin Niţă ar fi primit 30.000 de euro de la omul de afaceri, la un restaurant cu specific libanez, dintr-un hotel din Bucureşti.

De asemenea, prin intermediul contractului fictiv, „reprezentanţii omului de afaceri au remis firmei indicate de Niţă Constantin suma totală de 303.118 lei, în tranşe lunare, în perioada mai 2013-iunie 2014″, explică DNA. Potrivit sursei citate, „sumele au fost folosite, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizaţiei judeţene de partid, la solicitarea lui Niţă Constantin”.

Alte articole:   În cadrul Zilelor Cristianului va avea loc întâlnirea anuală „Neustadt in Europa”

 

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate