Comisia Europeană propune plafonarea prețului la gazele naturale

Comisia Europeană propune plafonarea prețului la gazele naturale

Comisia Europeană a propus, marţi, un mecanism temporar care să permită plafonarea preţului angro pe piaţa de referinţă la gaze naturale din Uniunea Europeană. Mecanismul este însoţit de condiţii drastice pentru a convinge statele membre reticente la un astfel de dispozitiv.

Liderii statelor membre au căzut de acord, la finele lunii octombrie, asupra unei foi de drum pentru a limita creşterea explozivă a preţurilor la energie.

Liderii au cerut în special Executivului comunitar să pregătească un mecanism „temporar” pentru plafonarea preţului gazelor. În pofida reticenţelor exprimate de unele state membre, în special Germania, care se tem că plafonarea va perturba aprovizionarea cu gaze a statelor europene.

Mecanismul de corectare a pieţei” prezentat marţi de Comisia Europeană va fi examinat joi de miniştrii europeni ai Energiei reuniţi la Bruxelles, însă potrivit unui diplomat european, nu se aşteaptă să fie aprobat la acest moment, în condiţiile în care anumite state membre cer un studiu de impact detaliat.

Alte articole:   Elena Lasconi, mesaj pentru cei ”dependenţi” de TikTok şi care ”l-au votat pe Mesia Georgescu”: Folosiţi telefonul fără fir sau cu centralistă, aşa cum era înainte de 1989

Prețul gazelor naturale plafonat la nivelul de 275 de euro/Megawatt oră

Dispozitivul vizează plafonarea, timp de un an, începând de la 1 ianuarie 2023, a preţului contractelor futures cu livrare în luna următoare la hub-ul de gaze. TTF de la Amsterdam. Aici se stabilesc preţurile de referinţă pe piaţa europeană.

Acest plafon ar urma să intre automat în vigoare atunci când preţurile. TTF ar depăşi nivelul de 275 de euro/Megawatt oră timp de două săptămâni consecutive.

Dar și atunci când preţurile TTF vor fi mai mari cu 58 de euro peste preţul mediu mondial la gaze naturale lichefiate timp de 10 zile de tranzacţionare.

Alte articole:   Plafonarea prețurilor RCA va fi prelungită cu încă 3 luni

Atunci când aceste condiţii ar fi îndeplinite de. ACER va publica imediat un aviz de corectare a pieţei în Jurnalul Oficial al UE. Iar a doua zi tranzacţii cu preţuri mai mari de 275 de euro nu vor mai fi autorizate.

Însă în acest an preţurile la gaze la hub-ul. TTF nu au depăşit un nivel de 275 de euro/MWh decât pentru o scurtă perioadă. La finele lunii august au atins un vârf de 350 de euro. Atunci cele 27 de state membre se concurau între ele pentru a-şi reface rezervele.

„Nu este vorba de intervenţii pe piaţă pentru a fixa preţurile la nivele scăzute artificial, este un mecanism de ultim record pentru a împiedica episoadele de preţuri excesive care nu sunt în linie cu tendinţele mondiale şi realitatea de pe piaţă”, a declarat comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, transmite Agerpres.

Ideea plafonării preţului gazelor naturale provoacă, de mai multe luni, diviziuni în rândul statelor membre. Cea mai recentă propunere a Comisiei Europene va fi dezbătută de miniştrii europeni ai Energiei la reuniunea lor de joi.

Alte articole:   Guvernul a prioritizat azi investiția pentru Stadionul Tineretului din Brașov

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

De top în Brașov