
Colegiul Național Andrei Șaguna Brașov a fost inclus în programul „Gust pentru Sănătate – Ora de Obiceiuri sănătoase și mese delicioase”. Începând cu ediția de anul acesta, programul este desfășurat cu sprijinul Ministerului Educației.
Colegiul Național Andrei Șaguna Brașov a fost selectat pentru cea de-a doua ediție a programului educațional „Gust pentru Sănătate. Ora de Obiceiuri sănătoase și mese delicioase”, organizat de Carrefour România și Asociația InspirAction.
Proiectul acoperă zece orașe din țară, iar școlile care fac parte din această inițiativă sunt:
- Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia;
- Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu din Arad;
- Colegiul Național Andrei Șaguna Brașov;
- Școala Gimnazială Nr. 113 din București;
- Școala Gimnazială Sfântul Apostol Andrei din Buzău;
- Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu din Cluj-Napoca;
- Școala Gimnazială Nr. 29 Mihai Viteazul din Constanța;
- Școala Gimnazială Sfântul Dumitru din Craiova;
- Liceul cu Program Sportiv din Focșani;
- Școala Gimnazială Gh. I. Brătianu din Iași.
Pe parcursul procesului de înscriere, peste 340 de cadre didactice din 160 de școli au răspuns pozitiv, în timp ce mai mult de 3.000 de elevi s-au arătat interesați să participe.
România se confruntă cu o alarmantă prevalență a supraponderalității, precum și cu o abordare deficitară în ceea ce privește stilul de viață sănătos. Într-un context în care 34,6% din populația țării se confruntă cu supraponderalitate (OMS, 2022) și doar un mic procent, de 8%, adoptă o dietă sănătoasă (INS, 2021), programul capătă o importanță deosebită.
În plus, rezultatele primei ediții susțin impactul pozitiv în rândul beneficiarilor: încrederea elevilor în ei înșiși a crescut cu 40%, consumul de fast-food s-a diminuat cu 20%, în timp ce preferința celor mici pentru nuci și semințe în stare naturală a crescut cu 20%.
Programul este în perioada octombrie 2023 – iunie 2024
Desfășurându-se în perioada octombrie 2023 – iunie 2024, programul va aduce beneficii directe pentru 258 de elevi și aproximativ 600 de părinți și bunici. Includerea familiei în acest proces este esențială. În acest sens, programul oferă o serie de webinarii al căror conținut a fost elaborat de experți în domeniul nutriției, care vor ajuta familiile să adopte un stil de viață mai sănătos.
Curricula programului este compusă din două părți care acoperă întreg anul școlar 2023 – 2024:
În prima parte, elevii primesc noțiuni despre fundamentele alimentației sănătoase, pentru a înțelege principiile de bază ale nutriției, precum alegerea alimentelor în funcție de activitățile zilnice, conexiunea dintre mâncare și stările emoționale, dar și importanța somnului și a activităților fizice. Cu scopul de a încuraja integrarea acestor noțiuni în viețile elevilor, programul oferă de asemenea sprijin în dezvoltarea obiceiurilor sănătoase.
În cea de-a doua parte, elevii sunt implicați în activități practice, precum sesiuni de mindfulness, aerobic și amenajarea de grădini în spațiile exterioare dedicate.
Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!